Администрацията на президента Джо Байдън днес разкри планове за провеждане на 12 търга за права за развитие на офшорна вятърна енергия до 2028 г., включително 4 такива преди края на тази година. Това предават от Reuters днес.

Според графика на вътрешния отдел на САЩ тази година ще бъдат проведени продажби на лизинг за райони в Централния Атлантик, залива на Мейн, Мексиканския залив и щата Орегон.

"Нашият график за лизинг на офшорна вятърна енергия ще осигури предсказуемост, за да помогне на разработчиците и общностите да планират напред и ще осигури увереността, необходима за продължаване на изграждането на огромната верига за доставки на офшорна вятърна енергия и за производствените инвестиции, които вече сме виждали", заяви министърът на вътрешните работи Деб Хааланд в изявление.

Очаква се през 2025 г. отделът да проведе само една продажба - в Мексиканския залив. През 2026 г. се предвижда търг в Централния Атлантик, а през 2027 г. са планирани две продажби - в Мексиканския залив и в залива на Ню Йорк. През 2028 г. вътрешният отдел има за цел да проведе още четири търга - в щата Калифорния, в неопределена до момента територия на САЩ, в залива на Мейн и на Хаваите.

Инициативата е свързана с петгодишен график на администрацията за отдаване на площи на петролни и газови компании за офшорно развитие. Според разпоредба относно изменението на климата в Закона за намаляване на инфлацията, приета по време на управлението на Джо Байдън, се изисква вътрешният отдел да отдава поне 60 милиона акра за нефт и газ под наем годишно, преди да бъде издаден лизинг за офшорна вятърна енергия.

САЩ за последен път проведе търг за нефт и газ през декември миналата година. Не се очаква друг да бъде проведен до 2025 г., съгласно съкратения петгодишен план за сондиране, финализиран миналата година.

От Reuters припомнят още, че само тази седмица щатът Ню Йорк е спрял 3 големи планирани офшорни вятърни парка.

Допълнително, вътрешният отдел е провел едва четири търга за офшорна вятърна енергия, откакто Байдън встъпи в длъжност през 2021 г. Последният, в Мексиканския залив миналия август, е привлякъл слаб интерес в индустрията.

Тексас: Вятърна и слънчева енергия в земята на петрола

Тексас: Вятърна и слънчева енергия в земята на петрола

Администрацията на Байдън залага на зелената енергетика