САЩ планира да отменя визи на хиляди китайски студенти, за които администрацията на президента Доналд Тръмп вярва, че имат контакти с китайската армия, съобщава "Ройтерс".

Този ход може да засегне 3000 до 5000 китайски студенти и може да бъде обявен още тази седмица според източници, включително настоящ американски служител и друг човек, който е информиран за вътрешните дискусии на администрацията.

САЩ и Китай са в конфликт заради решението на Китай да продължи със законодателството за национална сигурност за Хонконг, а демократичните активисти в града и западните страни се опасяват, че могат да се разрушат свободите и да застраши ролята му на глобален финансов център.

Китайските студенти, които вече са в САЩ, ще им бъдат отменени визите и ще бъдат експулсирани, съобщи източникът за плановете, докато тези, които вече са извън САЩ, няма да могат да се върнат.

Основната цел на акцията е да се ограничи шпионажът и кражбите на интелектуална собственост в университети и колежи в САЩ, обяснява източникът и допълва, че администрацията очаква значителен натиск от тези институции заради техните финансови интереси при записване на китайски студенти.

Около 360 000 китайски граждани посещават американски училища годишно и генерират икономическа активност от около 14 милиарда долара, до голяма степен от обучение и други такси.

Решението за визите вероятно ще ескалира още повече отношенията между първите две световни икономики - в допълнение към спора за пандемията от коронавирус и търговията.

Въпреки че не е пряко свързано с напрежението с Хонконг, времето за решението изглежда е част от "цялостна кампания за натиск" срещу Китай, която се засили през последните месеци, обяснява източникът, запознат с дискусиите.

В сряда държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че Китай е унищожил автономията на Хонконг толкова фундаментално, че не може да подкрепи специалния търговски статут на града преди 1997 г., създаден, когато е бил британска колония

Китай обвини САЩ във "варварщина" за Хонконг

Китай обвини САЩ във "варварщина" за Хонконг

САЩ отмениха специалния статут на Хонконг в американското законодателство