САЩ отмениха специалния статут на Хонконг в американското законодателство, което позволява отнемане на търговските привилегии на финансовия център, след като Вашингтон обвини Китай в погазване на автономията на територията, информира АФП.

Часове преди парламентът на Китай да проведе ключово гласуване на нов закон за сигурността в Хонконг, който провокира протести, държавният секретар Майк Помпео потвърди пред Конгреса, че Хонконг няма да получава специално отношение според американското законодателство, на което полуавтономният град се радва след предаването му на Китай през 1997 г.

Помпео констатира: Хонконг вече не е автономен от Китай

Помпео констатира: Хонконг вече не е автономен от Китай

САЩ подкрепяли народа на Хонконг

Според прокаран през миналата година закон в подкрепа на продемократичните протести в Хонконг, администрацията на САЩ трябва да потвърждава, че територията все още се радва на обещаните от Пекин свободи, договорени с Великобритания при предаването на колонията.

Няма разумен човек, който може да потвърди днес, че Хонконг поддържа висока степен на автономия от Китай като се вземат под внимание фактите, подчерта Помпео.

Решението на САЩ означава, че Хонконг може да изгуби търговските си привилегии, включително по-ниските мита в сравнение с континенталната част на Китай.

Крайното решение е на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Китай обещава контрамерки при външна намеса в Хонконг

Китай обещава контрамерки при външна намеса в Хонконг

Не уточнява какви, защото "е рано да се отговори на този въпрос"

Националният народен конгрес на Китай се очаква днес да приеме закон за сигурността, който ще забрани сепаратизма, подривната дейност, чуждата намеса и тероризма - стъпка, която според активисти в Хонконг означава отмяна на основните свободи.

Вчера в Хонконг избухнаха протести заради друг спорен законопроект, който криминализира осмиването на националния химн и предвижда три години затвор.

Сблъсъци в Хонконг

Сблъсъци в Хонконг

Хиляди въоръжени полицаи заляха улиците на Хонконг

Полицията обяви, че са задържани 300 души по време на демонстрацията.

Междувременно Вашингтон поиска извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН за обсъждане на спорния закон за сигурността на Китай в Хонконг, но Пекин блокира инициативата, обявиха дипломати пред АФП.