САЩ възнамеряват да предложат разполагането на модернизирани атомни бомби в европейски военни бази. Това твърдят руски медии, позовавайки се на дипломатически източник.

"Очаква се този въпрос да бъде повдигнат в рамките на предстоящата среща на върха на НАТО в Брюксел", уточнил източникът. Срещата на НАТО ще се проведе на 11 и 12 юли.

Става въпрос за трансформацията на американските тактически атомни бомби B61, които, по информация на европейски медии, от 1960-те години са разположени в Германия, Холандия, Белгия, Италия и Турция, като те ще бъдат оборудвани с GPS навигация.

По оценки на Комисията по бюджета към Конгреса на САЩ, Вашингтон планира да похарчи 25 млрд. долара за 30 години (2017-2046) за модернизация на тактическите ядрени сили.

Германия преговаря със САЩ, Eurofighter да носи ядрени бомби

Германия преговаря със САЩ, Eurofighter да носи ядрени бомби

Берлин иска да поръча нови самолети, но Вашингтон трябва да ги сертифицира за извършване на ядрени мисии

През юни военновъздушните сили на САЩ проведоха първите изпитания на новата управляема атомна бомба B61-12. За целта бяха използвани стратегическите невидими бомбардировачи B-2 Spirit.

Бомбите B61-12 трябва да бъдат съвместими с платформите на многофункционалните изтребители пето поколение F-35 Lightning II. Очаква се първата партида B61-12 да влезе в експлоатация през 2020 г.