САЩ и Египет обсъждат възможните последици от закупуването от Кайро на руски изтребители Су-35, заяви висш служител на Държавния департамент по време на брифинг, цитиран от "Интерфакс".

Припомняме, това е поредното изказване от САЩ в тази посока.

"Египет, разбира се, добре осъзнава случилото се в Турция. Египет, разбира се, ясно определи своите изисквания за самозащита. Въпреки това, ние работим с тях, за да отговорим на техните изисквания, но също така бяхме много прозрачни с тях и фактът, че ако искат да придобият важна руска платформа за отбрана, като Sukhoi-35 или Su-35, това ги излага на риск от санкции и ги излага на риск да изпаднат на фона от съображения за сигурност в региона", каза той.

По думите му САЩ работят с Египет за разрешаването на този въпрос.

"Все още не сме съгласували напълно позициите, но те са наясно, че са изложени на риск", каза високопоставен служител на Държавния департамент. 

САЩ към Египет: Не купувайте Су-35 от Русия

САЩ към Египет: Не купувайте Су-35 от Русия

Писмо на Белия дом до Кайро в навечерието на визитата на Шойгу

Той добави, че има и други държави, които поискаха от Кайро "да не отменя целия напредък, постигнат през последните години".

"И следователно това не е само загрижеността на Съединените щати, има и други държави, които също се обръщат към Кайро по този въпрос", заключи официалният служител, без да уточнява кои са въпросните държави.

Припомняме, на 18 ноември Кларк Купър, помощник държавен секретар по политическите въпроси бе заявил, че Египет може да бъде изправен пред американски санкции, ако купи руски изтребители Су-35S. Това ще застраши възможността за придобиване на американска военна техника.

По-рано през ноември Wall Street Journal, позовавайки се на източници, съобщава, че в Кайро е изпратено съобщение от името на държавния секретар на САЩ Майк Помпео и шефа на Пентагона Марк Еспър, според които "големите сделки с нови оръжия с Русия ще се усложнят бъдещи споразумения за отбрана на САЩ с Египет. "

В него се заговори и за заплахата от санкции съгласно Закона за противодействие на противниците на Америка чрез санкции (CAATSA), който има за цел да обезкуражи военно-техническото сътрудничество между други страни и Русия.

През март Рособоронекспорт обяви, че няма договор за доставка на Су-35 на Египет.