Убитият лидер на "Ал Кайда" Осама бин Ладен не бе мъченик, а масов убиец. А либийският лидер Муамар Кадафи рано или късно ще се раздели с властта.

Това заяви днес президентът Барак Обама в реч, посветена на политиката на САЩ в Близкия изток и Северна Африка.

Той говори пред американски и чуждестранни дипломати в Държавния департамент във Вашингтон.

"Още преди смъртта му терористичната мрежа губеше битката си..., защото огромното мнозинство от хората видяха, че избиването на невинни не отговаря на стремежа към по-добър живот",
заяви Обама.

Не е по силите на САЩ да предотвратят насилието на всеки режим на собствения му народ. В случая с Либия обаче бяха преминати всякакви граници. Посланието на Кадафи беше ясно - да убие толкова хора, колкото е необходимо, за да задържи властта. САЩ спасиха либийския народ от гибел.

По отношение на революциите в арабския свят Обама подчерта, че САЩ смятат в близко бъдеще да използват цялото си влияние за стимулиране на процеса на реформи в региона на Близкия изток и Северна Африка.

"Нашият сигнал е ясен: Ако поемете риска и отговорността да проведете реформи, ще получите пълната подкрепа на САЩ. Ще направим усилия да разпрострем влиянието си отвъд обществения елит, а именно сред хората, които непосредствено ще определят бъдещето - младежите".

САЩ обещаха подкрепа на гражданското общество във всяка арабска страна, която има желание за реформи.

"Ще подкрепим открития достъп до Интернет и правото на журналистите да бъдат чути , независимо дали става дума за големи медии или за блогъри"
, каза още той.