Белият дом планира да включи помощ за Украйна и Тайван в молбата си за одобрение от Конгреса за финансиране за Израел. Това съобщава NBC News, като се позовава на източници от Белия дом и Капитолия.

Според съобщенията, администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е информирала частно законодателите, че Белият дом подготвя искане за допълнително финансиране. То включва средства за Израел, Украйна, Тайван и граничната сигурност на САЩ.

Освен предоставянето на военна помощ на трите страни от запасите на Министерството на отбраната на САЩ, това финансиране ще се използва и за разширяване вътрешното производство на оръжия в САЩ.

На 10 октомври Байдън обяви намерението си да поиска от Конгреса "да предприеме спешни действия за финансиране на изискванията за национална сигурност на нашите критични партньори".

Цитира се и съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан, който каза, че Службата за управление и бюджет подготвя проект на допълнителното искане.

Израел подготвя сухопътна офанзива; Байдън осъжда атаките на Хамас

Израел подготвя сухопътна офанзива; Байдън осъжда атаките на Хамас

Джо Байдън обеща подкрепа за Израел и отправи предупреждение към всеки, който се опита да се възползват от ситуацията.

Шефът на външното разузнаване на руския президент Владимир Путин заяви в сряда, че въпросът за подкрепата за Украйна става токсичен в Съединените щати и че разделенията ще се задълбочат преди президентските избори в САЩ догодина.

Откакто Русия нахлу в Украйна през февруари миналата година, Съединените щати и Европейският съюз са поели повече от 160 милиарда долара ангажименти към Украйна, включително десетки милиарди долари в оръжия.

Миналата седмица обаче президентът Джо Байдън изрази опасения, че помощта на САЩ за Украйна може да бъде засегната от хаоса в Конгреса, докато украинският президент Володимир Зеленски многократно предупреди за опасностите от това да се позволи на Русия да спечели войната.

"Украинската тема става все по-токсична в навечерието на предстоящите президентски избори", каза Сергей Наришкин, директор на Службата за външно разузнаване на Русия (СВР), по време на посещение в азербайджанската столица Баку.

"Това се превръща в ябълка на раздора", каза Наришкин, определяйки борбата във Вашингтон като борба между онези, които се интересуват от подобряването на живота на американците, и онези, които са обхванати от омраза към руснаците.

Дипломати и анализатори от разузнаването казват от месеци, че Путин залага, че американската решителност за Украйна ще отслабне, тъй като Вашингтон е изправен пред различни глобални кризи и става ясно колко трудна задача е да победиш стотици хиляди добре окопани руски войници в Украйна.

Зеленски се опасява, че вниманието на Западa може да се отклони от Украйна

Зеленски се опасява, че вниманието на Западa може да се отклони от Украйна

На фона на неотдавнашната атака срещу Израел от палестинското радикално движение "Хамас"

Свалянето от републиканците на председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти повдигна въпроси относно бъдещето на помощта за Украйна. Съединените щати също многократно призоваха Киев да направи повече за справяне с корупцията в страната.