Свободната сирийска армия и спецчасти на САЩ се подготвят да извършат провокация с използването на бойни отровни вещества в сирийската провинция Дейр ез Зор в източната част на страната. Това обяви говорителят на руското военно министерство Игор Конашенков, цитиран от руските медии.

САЩ готвели инсценировка на химическа атака в Сирия, твърдят в Русия

САЩ готвели инсценировка на химическа атака в Сирия, твърдят в Русия

Операцията била ръководена от бивш терорист от ДАЕШ

"Според информацията, получена чрез три независими канала в Сирия, командването на т. нар. Свободната сирийска армия с помощта на военнослужещи от американските специални сили подготвят сериозна провокация с използването на токсично вещество в провинция Дейр ез Зор", уточни Конашенков и допълни, че постановката целяла да изглежда така, че все едно е извършена от сирийското правителство срещу цивилно население.

Според източниците на руските военни инсценировката щяла да бъде записана на видео, за да служи като предлог за нови въздушни удари на оглавяваната от САЩ коалиция срещу силите, лоялни на правителството на Башар Асад и оправдание за настъпление на бойци на източния бряг на река Ефрат.

САЩ: Русия и Асад заличават следите от химическата атака в Дума

САЩ: Русия и Асад заличават следите от химическата атака в Дума

Извършва се санитарна обработка…

Конашенков добави, че такива провокации са "неприемливи" и имат дестабилизиращ ефект върху региона.

Русия не за първи път отправя подобни обвинения. На 4 април в град Дума в Източна Гута беше извършена химическа атака, заради която десетина дни по-късно САЩ, Франция и Великобритания удариха с ракети военни обекти в Сирия. Руснаците твърдят, че изобщо не е имало химическа атака, а всичко било инсценировка за "натапянето" на Асад.