Северна Корея обвини САЩ, че подкопават опитите за помирение между Пхенян и Сеул, настоявайки Пхенян да се откаже от въоръжаването с ядрени оръжия.

"САЩ повтарят обещанието си да не облекчават санкциите и натиска, докато Северна Корея не се откаже от ядрените и ракетните си програми. Те заливат със студена вода атмосферата на помирение", пише печатният официоз на севернокорейския комунистически режим.

Военните учения на САЩ и Южна Корея са провокативни, настоя Лавров

Военните учения на САЩ и Южна Корея са провокативни, настоя Лавров

Трябвало да бъдат прекратени

Също така се отправят остри критики към Вашингтон за "подготовка за разполагане на стратегическите си военни сили около Корейския полуостров".

Критиките дойдоха, след като Северна и Южна Корея обявиха още един кръг от преговори, в които се е обсъдило участието на Северна Корея на Зимните олимпийски игри в южнокорейския зимен център Пьончан през следващия месец. През миналата седмица двете страни решиха да възобновят военния диалог за първи път от две години в опит да понижат напрежението.

КНДР и Южна Корея се съгласиха да проведат военни преговори

КНДР и Южна Корея се съгласиха да проведат военни преговори

За намаляване на напрежението на границата

В неделя Северна Корея се нахвърли върху президента на Южна Корея Мун Дже-ин заради негови коментари относно възможността преговорите между двете страни в края на краищата да доведат до прекратяване на ядрената и ракетната програма от страна на Пхенян.