Министърът на правосъдието на САЩ Ерик Холдър се обърна с призив към страните от Европейския съюз да приемат някои от затворниците от Гуантанамо, съобщи СиЕнЕн. Така според него ще се подпомогне администрацията на президента Обама, която нареди затварянето на затвора.

Припомняме, в началото на февруари и последният процес, по който се работи в Гуантанамо, беше замразен.

В затвора обаче все още се намират около 250 души, които излежават присъдите по обвинения най-вече за терористична дейност. Измежду тях са и някои, които са определяни като „изключително рискови".  Петима от тях поеха отговорността за атентатите на 11 септември 2001 г. в САЩ, когато бях взривени двете кули близнаци.

Знам, че Европа не е гостоприемна към Гунтанамо и в действителност по-голямата част от хората на континента са срещу него, коментира Холдър пред американската общност в Берлин.

Но за да затворим Гуантанамо, ние всички трябва да направим жетви и да сме склонни на непопулистки избори, каза още той. САЩ са готови да направят своята работа, надяваме се, че Европа ще се присъедини към нас, каза още американският правосъдният министър.

Не само като част от отговорността, която тя има, но и като част от задължението да работи с един от най-старите си партньори, за да можем заедно да отговорим на най-спешните предизвикателства, коментира Холдър.