САЩ изпраща военни самолети, за да доставят 200 устройства за механична вентилация (респиратори) в Русия. Това съобщи във вторник говорител на Пентагона, цитиран от ТАСС.

"Правителството на САЩ използва военни самолети за транспортиране на механични вентилационни устройства за руснаците", обяснява той, като отбеляза, че изпращането на медицинско оборудване с военни самолети "е най-добрият вариант относно изключително ограничения брой търговски полети".

Високопоставен представител на администрацията във Вашингтон коментира пред ТАСС във вторник, че втората партида американски устройства за Русия ще бъде произведена и готова за изпращане на 26 май, а първата партида на 20 май.

"Първите 50 вентилатори са произведени от американския производител и се очаква да бъдат готови за доставка на 20 май. Останалите 150 вентилатори ще бъдат произведени и се очаква да бъдат готови на 26 май".

Той подчертава, че САЩ предоставят на Русия 200 машини за механична вентилация без заплащане. "Съединените щати покриват 100% от цената на самите устройства, тяхната доставка и средства за тяхното стартиране", допълва говорителят на администрацията.

САЩ няма да използват пожароопасните руски респиратори

САЩ няма да използват пожароопасните руски респиратори

Апарати "Авента-М" стоят на склад...

Според Voice of America общата цена на самите устройства, доставката им и свързаните с тях компоненти ще бъде $ 4.7 млн. Освен това, според медията, не става въпрос за сътрудничество между министерствата на отбраната на двете страни, което е забранено от бюджета на САЩ за отбрана за текущата фискална година (започва в САЩ на 1 октомври).

Както заяви в неделя държавният секретар Майк Помпео, властите в САЩ са доволни, че могат да помогнат на Русия в борбата срещу коронавируса. Той каза, че част от оборудването за провеждане на тестове, както и респираторите, са "на път".

По-рано американският президент Доналд Тръмп каза пред репортери в Белия дом, че САЩ ще изпратят респиратори в Русия, ако е необходимо. Според ръководителя на администрацията на Вашингтон, той е направил съответно предложение по време на телефонен разговор с руския президент Владимир Путин.

ТАСС допълва, че през април Русия дари партида медицински консумативи на САЩ като помощно средство за противодействие на разпространението на заразата. Тогава Тръмп го определи като изключително приятен жест от Русия. Дмитрий Песков също каза, че Москва ще се възползва от предложението на Вашингтон за доставка на устройства, ако възникне такава необходимост. 

Русия забрани респираторите в болниците

Русия забрани респираторите в болниците

Заради избухналия пожар, причинил смъртта на шестима пациенти