САЩ не планират да изпратят военни инструктори в Украйна и вероятно ще го направят, но едва, когато войната там с Русия приключи. Това заяви висшият американски генерал Чарлз К. Браун в понеделник, цитиран от "Ройтерс".

Изявлението бе направено, след като Франция отвори вратата за изпращане на войски за обучение на силите на Киев.

Повече от две години след началото на войната руснаците бавно напредват в Източна Украйна, използвайки украинския недостиг на военни и месеците на забавяне на доставките на оръжия от Запада.

Това повдигна въпроси какво още могат да направят Съединените щати и техните съюзници, освен да насочат милиарди долари в оръжия и да осигурят разузнаване и обучение на украинските военни сили извън страната.

Още една страна от НАТО е готова да обмисли изпращането на войски в Украйна

Още една страна от НАТО е готова да обмисли изпращането на войски в Украйна

Швеция иска обща позиция на НАТО

"В момента няма планове за изпращане на американски инструктори в Украйна, каза пред репортери генерал Чарлз К. Браун, председател на Съвета на началник-щабовете на САЩ.

Съединените щати имаха около 150 военни на тренировъчни мисии в Украйна, докато не започна войната през февруари 2022 г.

Френският президент Еманюел Макрон през февруари отвори вратата на европейските нации да изпратят войски в Украйна.

Оттогава други европейски лидери публично се противопоставиха на идеята и външният министър на Макрон се опита да изясни коментарите, като каза, че Париж може да изпрати войски в Украйна за конкретни нужди, но не и да се бие във войната срещу Русия.

Френски дипломати казаха, че идеята на Макрон е да разпали дебат по въпроса, но няма конкретни планове в тази посока.

Браун говори заедно с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин след среща на военните поддръжници на Украйна. И той, и Остин подчертаха необходимостта от подкрепа на Киев, тъй като той е изправен пред нарастващ натиск от руските сили в Харков.

Лойд Остин: НАТО ще бъде въвлечен във война, ако Русия победи в Украйна

Лойд Остин: НАТО ще бъде въвлечен във война, ако Русия победи в Украйна

Той е убеден, че Путин няма да спре в Украйна

Пентагонът отхвърли предложението на бившия висш служител на Държавния департамент Виктория Нуланд пред ABC News, че президентът Джо Байдън трябва да отмени забраната си Украйна да използва американско оръжие за удари по цели в Русия.

Белият дом се страхува, че това може да доведе до пряк конфликт с Москва.

Браун каза, че според него Украйна не е използвала доставени от САЩ тактически ракетни системи на армията на руска територия.