Комисията по въоръжените сили на Камарата на представителите на САЩ реши да разшири използването на частни сателити за разузнаване, включително и на ситуацията в Украйна.

Според Defense News конгресмените са внесли поправки в проектобюджета за отбрана за финансовата 2023 година (която ще започне на 1 октомври). Те предлагат Националната разузнавателна служба да ускори пилотна програма за получаване на изображения от спътници с помощта на радар със синтетична апаратура (SAR).

Шпионски сателит: Северна Корея не се отказала от ядрената си програма

Шпионски сателит: Северна Корея не се отказала от ядрената си програма

Снимки разкриват амбициите на Пхенян

Националната разузнавателна служба активно е използвала данни от сателити на частни американски компании в Украйна - включително за наблюдение на хода на военните действия и за получаване на разузнавателни данни, които е предавала на съюзниците и на Киев, пише седмичникът.

През януари Националната разузнавателна служба сключи договори с пет компании: базираната в САЩ Airbus, базираните в Калифорния Capella Space и Umbra, базираната във Флорида PredaSAR и американския клон на базираната във Финландия ICEYE.

През април директорът на Националната разузнавателна служба Крис Скоулс заяви, че САЩ наблюдават бойните действия в Украйна с помощта на две модерни сателитни системи, които заедно с орбиталните шпионски сателити "позволяват на НАТО и на света да наблюдават придвижването на руските войски в реално време, преди тя да нахлуе".

НАТО и Франция хокат "космическите вандали" след ракетния удар срещу сателит на Русия

НАТО и Франция хокат "космическите вандали" след ракетния удар срещу сателит на Русия

"Космосът е общо благо, принадлежащо на 7,7 млрд. жители на нашата планета"

Според Скоулс това е предоставило на американската администрация подробна информация за маневрите на руската армия, изстрелването на ракети и вероятните стратегически цели.