САЩ са изпратили подсилена част от бойни самолети да охраняват небето над страните членки на НАТО Литва, Латвия и Естония по време на големите военни учения на Русия в Балтийския регион през следващия месец, съобщава "Ройтерс".

Военните игри под наслов "Запад 2017", които ще се проведат от 14 до 20 септември в Беларус, западната част на Русия и руския анклав Калининград, който се намира на Балтийско море, предизвикаха тревога в региона, макар че Русия заяви, че мащабното учение ще репетира чисто отбранителен сценарий и няма да бъде трамплин за инвазия.

НАТО изпраща трима наблюдатели на военните игри на Русия, но иска още

НАТО изпраща трима наблюдатели на военните игри на Русия, но иска още

Ученията ще включват около 13 хил. войници

Седем американски изтребителя Ф-15C се приземиха на литовското летище Шауляй през тази седмица, за да патрулират в небето над балтийските страни, три повече от нормалното, използвани след като мисията на НАТО за охрана на небето беше засилена след анексирането на Крим от Русия през 2014 г.

Трите балтийски държави не разполагат със свои бойни самолети и разчитат на своите съюзници от НАТО за охрана на небето си.

"Ние подсилваме мисията за охрана на небето за периода, в който ще се проведат ученията "Запад". И сме доволни, че също така имаме допълнителни сухопътни войски тук", изтъкна заместник-министърът на отбраната на Литва, имайки предвид допълнителните 600 американски десантчици, които ще бъдат разположени по време на учението "Запад" в балтийските страни.

"Това е много полезно в подобна ситуация", подчерта литовският зам.-министър.

Тод Уолтърс, който е командир на американските военновъздушни сили в Европа, посочи, че броят на бойците е бил увеличен заради "възможности за обучение" в Литва, без да споменава Русия по време на пресконференция в Шауляй.

"Мисията по охрана на въздушното пространство ще остане такава, каквато е била. А целта на мисията по охрана на въздушното пространство е да защити суверенното небе на трите балтийски балтийски страни", посочи Уолтърс.

Москва обяви, че около 13 хил. руски и беларуски военнослужещи ще вземат участие в учението "Запад", както и около 70 самолета и хеликоптера и 700 единици военна техника, включително танкове, артилерия и ракетни системи.