Белият дом предполага, че руската армия е дала 100 000 жертви през последните пет месеца в битките срещу Украйна в района на Бахмут.

Това съобщава "Ройтерс", като цитира изявление на говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби каза пред репортери.

Посоченият брой е базиран на оценки на американското разузнаване.

Той включва повече от 20 000 загинали, половината от които от групата "Вагнер". 80 000 са били ранени. 

Бахмутската офанзива е в застой и се проваля, каза още Кърби.

Украйна твърди, че е отблъснала руските сили от позиции в Бахмут

Украйна твърди, че е отблъснала руските сили от позиции в Бахмут

Ситуацията в града остава трудна

Припомняме, че и Русия, и Украйна потвърждават, че в момента в Бахмут са най-ожесточените сражения. Противоречиви са оценките им обаче за хода на бойните действия. 

Украинските контраатаки отблъснаха руските сили от някои позиции в обсадения град Бахмут, но ситуацията остава "трудна". Това заяви началникът на Сухопътните войски на Украйна генерал-полковник Олександър Сирски. В същото време в определени части на града противникът беше контраатакуван от нашите части и отстъпи от някои позиции", докладва той. 

Врагът не е в състояние да поеме контрол над града, увери Сирски.

Сирски е направил коментара си по време на посещението на войските на фронтовата линия в неделя.

Той добави, че нови руски части, включително парашутисти и бойци от частната военна компания "Вагнер", са "постоянно хвърляни в битка", въпреки че понасят тежки загуби.

Въпреки че руските сили постигат завземат все повече участъци от Бахмут, вчера украински военен говорител заяви, че все още е възможно защитниците на града да се снабдяват с храна, амуниции и лекарства.

По-рано днес Украйна съобщи, че силите ѝ са отблъснали над 36 вражески атаки в частта от източната фронтова линия, която се простира от Бахмут до Маринка, западно от Донецк.

Киев се готви да организира мащабна контраофанзива, за да си върне части от територия на изток и юг, които бяха окупирани от руските сили след инвазията, започнала преди 15 месеца.

Русия докладва успехи и още четири квартала на Бахмут

Русия докладва успехи и още четири квартала на Бахмут

В сводката на Конашенков се докладва за над 300 убити украинци и поне 250 ранени, взети в плен

Руските войски са превзели още четири части на града, съобщи в неделя Игор Конашенков, говорител на Министерството на отбраната в Москва. От месеци Бахмут е подложен на съвместна атака от страна на руската армия и наемническите сили "Вагнер". Според собствената им информация нападателите вече контролират около 85 % от града.