Независимите съветници по ваксините на FDA в САЩ единодушно гласуваха във вторник Aгенцията да разреши ваксината на Moderna срещу Covid-19 за тийнейджъри и за деца на възраст до 6 години.

Така се увеличава вероятността да бъде разрешен за употреба втори подобен продукт за съответната възрастовата група, съобщи Politico.

Решението дойде след еднодневна среща, на която членовете на комисията до голяма степен се съгласиха, че ползите от наличието на друга ваксина за тези възрастови групи надвишават потенциалните рискове.

Двете възрастови групи - от 12 до 17-годишни и от 6- до 11-годишни - имат достъп до ваксината на Pfizer съответно от май 2021 г. и ноември 2021 г.

САЩ решават за COVID ваксината на Moderna при деца през юни

САЩ решават за COVID ваксината на Moderna при деца през юни

При лица под 6-годишна възраст

FDA заяви в брифинг документ, публикуван в петък, че анализът на данните на Moderna потвърждава, че дозата като цяло е безопасна и ефективна в двете възрастови групи. Тийнейджърите ще получат доза от 100 микрограма на ваксинация - същата като за пълнолетните лица - докато по-малките деца ще получат дози от 50 микрограма - всички с интервал от един месец.

Консултативнaта комисия ще разгледа ваксината на Moderna за деца на възраст от 6 месеца до 5 години, която би била доза от 25 микрограма, в сряда заедно с предложението на Pfizer-BioNTech да ваксинира деца под 5 години.

FDA не е длъжна да следва препоръките на своите консултативни комисии, но обикновено го прави.

Ваксината на Moderna срещу COVID-19 може да се прилага на деца от 6 до 11 г.

Ваксината на Moderna срещу COVID-19 може да се прилага на деца от 6 до 11 г.

Във възрастовата група от 5 до 11 г. досега у нас се прилагаше педиатричната ваксина Comirnaty