Главният медицински директор на Moderna Inc съобщи в неделя, че ваксината срещу коронавирус на компанията за деца под 6 години ще бъде готова за преглед от Комисия по храните и лекарствата в САЩ (FDA) през юни.

Moderna потърси разрешение за спешна употреба от FDA в четвъртък.  Консултативен панел от експерти към регулатора на лекарствата в САЩ ще се срещне през юни, за да разгледа искането.

"Мисля, че FDA вече разполага с всички основни данни, които са им необходими, за да могат да започнат преглед на заявлението. Така че да, ние сме много уверени", каза д-р Пол Бъртън, главен медицински директор на компанията, в интервю за  CBS.

Moderna се похвали с ефективна COVID ваксина за бебета

Moderna се похвали с ефективна COVID ваксина за бебета

Двете дози се прилагат с интервал от 28 дни

Ваксината на Moderna може да бъде първата, която ще спечели одобрение от САЩ за деца под 5-годишна възраст. Pfizer Inc (PFE.N) също очаква данните за ваксините за деца под 6 години да бъдат готови до прегледа през юни.

"Профилът на безопасност, който сме виждали при тази ваксина при най-малките деца, е много успокояващ", — каза Бъртън.

Ваксината на Moderna е одобрена от FDA за употреба при лица на възраст на 18 и повече години. Но все още не е одобрена за деца от 6 до 17 години в Съединените щати, въпреки че получи одобрение за тази възрастова група в Австралия, Канада и Европейския съюз. Американските регулатори поискаха от компанията повече данни за безопасността.

Бъртън каза в неделя, че компанията тества още една бустерна доза, която според него ще бъде по-добра от резултатите, обявени от компанията на 19 април. Бустерните дози са насочени към бета варианта плюс оригиналния коронавирус.

Moderna търси одобрение за нов COVID бустер в САЩ

Moderna търси одобрение за нов COVID бустер в САЩ

Това ще е четвърта доза, ако ФДА даде "зелена светлина"

Moderna очаква да има големи количества нова бустер ваксина до тази есен, за да предпази от варианти на COVID-19, каза той.