Moderna обяви междинните резултати за своята ваксина срещу COVID-19 за деца под 6 години, съобщава Си Ен Ен.

Фармацевтичната компания заяви, че две дози от 25 микрограма от COVID препарата за деца на възраст от 6 месеца до 5 години осигуряват подобен имунен отговор, както две дози от 100 микрограма за възрастни между 18 и 25 години.

Двете дози ваксина се порилагат на децата с интервал от 28 дни.

Данните показват "силен отговор на неутрализиращите антитела" и "благоприятен профил на безопасност", съгласно съобщение на компанията.

Moderna търси одобрение за нов COVID бустер в САЩ

Moderna търси одобрение за нов COVID бустер в САЩ

Това ще е четвърта доза, ако ФДА даде "зелена светлина"

Въз основа на данните Moderna заяви, че ще поиска от Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ да разреши използването на ваксината в тази по-млада възрастова група през следващите седмици.

Като се има предвид необходимостта от ваксина срещу COVID-19 при кърмачета и малки деца, ние работим с FDA на САЩ и регулаторите в световен мащаб, за да предоставим тези данни възможно най-скоро, заяви главният изпълнителен директор на компанията Стефан Бансел. Вярваме, че тези последни резултати са добра новина за родителите на деца под 6 години, изтъкна той.

Ваксината не беше толкова ефективна за предотвратяване на коронавирусни инфекции, причинени от варианта Омикрон, който доминираше в САЩ по време на проучването. При деца на възраст от 6 месеца до 1 година ефикасността е 43,7%, а при деца на възраст от 2 до 5 години ефикасността е 37,5%.

Ваксината на Moderna срещу COVID-19 може да се прилага на деца от 6 до 11 г.

Ваксината на Moderna срещу COVID-19 може да се прилага на деца от 6 до 11 г.

Във възрастовата група от 5 до 11 г. досега у нас се прилагаше педиатричната ваксина Comirnaty

Moderna съобщи, че се готви да оцени потенциала на бустерна доза за всички деца на и над 6 месеца, която ще бъде насочена към оригиналния щам на вируса, както и към Омикрон.

Данните се базират на група от 6900 деца на възраст от 6 месеца до 5 години. Повечето нежелани реакции са били леки или умерени и са били по-чести след втората инжекция. Не са съобщени смъртни случаи или такива на миокардит (възпаление на сърдечния мускул) или перикардит (възпаление на сърдечната лигавица).

Moderna обяви и че е подала искане до FDA за разрешение за спешна употреба на ваксината за деца на възраст от 6 до 11 години. Децата на тази възраст ще получат две инжекции от по-голяма доза от 50-микрограма на ваксината. Moderna е предоставила на FDA и допълнителни данни за своята ваксина за деца на възраст от 12 до 17 години. Те ще получат две инжекции от по-голяма доза от 100-микрограма на ваксината.

САЩ отлагат разрешението на ваксината на Pfizer за деца под 5 г.

САЩ отлагат разрешението на ваксината на Pfizer за деца под 5 г.

FDA иска повече време, преди да проведе заседанието си