От днес в Националния имунизационен регистър - част от Националната здравно-информационна система - може да бъде въведена ваксинация с ваксината Spikevax (на Moderna) при деца от 6 до 11 г., включително. Промяната в кратката характеристика на лекарствения продукт е от 4 март т. г. В тази възрастова група се прилага ½ доза от тази за възрастни, като схемата на приложение е същата - 2 апликации с интервал между тях най-малко 28 дни, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

От МЗ припомнят, че във възрастовата група от 5 до 11 г. досега у нас се прилагаше педиатричната ваксина Comirnaty (на Pfizer/BioNTech). При нея интервалът между двете дози е поне 21 дни.

Шотландия предлага ваксини за децата на възраст от 5 до 11 години

Шотландия предлага ваксини за децата на възраст от 5 до 11 години

Никола Стърджън потвърди, че е получил съвет и насоки от Комитета за ваксинация и имунизация

Също от днес Националният имунизационен регистър позволява и въвеждането на приложена бустерна доза от ваксината Comirnaty при деца и младежи на и над 12 г. Бустерната доза в тази възрастова група се прилага не по-рано от 6 месеца след завършен ваксинационен курс със същата ваксина.

„Пирогов“ с най-голям брой ваксинации за 2021 г.

„Пирогов“ с най-голям брой ваксинации за 2021 г.

От 22 декември 2021 г. до момента в болницата са ваксинирани 1 250 деца

В кои имунизационни пунктове се прилагат ваксини на деца във възрастовата група от 5 до 11 г. можете да видите на този линк.