ракетаИнформация за всяка ракета „Тридент", доставена на Великобритания от САЩ, е била предадена на Русия като част от споразумението за ограничаване на стратегическите въоръжения СТАРТ, съобщава „Дейли Телеграф", позовавайки се на документи, разпространени от WikiLeaks.

Изданието коментира, че използването на британските ядрени тайни като разменна монета е поредно доказателство за "специалните" и често доста едностранни отношения между Лондон и Вашингтон.

В разпространените наскоро тайни документи виждаме още, че американските дипломати живо са се интересували от клюките около личния живот и кариерата на британски дипломати.

Става ясно, че руските представители са били склонни да подпишат договора СТАРТ само ако получат точни данни за ядрения потенциал на Великобритания. От Вашингтон са лобирали пред британските си колеги, които обаче отказали да дадат подобна информация на някогашните си врагове. В резултат американски представители предали на Русия серийните номера на всички ракети „Тридент", закупени от Великобритания.

Според експерти, направеното от американците има много голям ефект, тъй като позволява на руснаците да разполагат с по-точна информация за ядрения арсенал на Обединеното кралство. Смята се, че Великобритания не разполага с голямо количество ракети и бойни глави, но крие това в тайна.

Външният министър Уилям Хаг заяви през миналата година, че „до 160" бойни глави са в бойна готовност по всяко време, но не уточни броя на ракетите.