Иранските сили за сигурност може да са убили повече от 1000 души от началото на протестите заради поскъпването на бензина в средата на ноември. Това обяви специалният представител на САЩ за Иран Брайън Хук, цитиран от "Ройтерс".

"Тъй като истината излиза бавно наяве от Иран, изглежда, че режимът може да е убил над хиляда ирански граждани от началото на протестите", посочи Хук на пресконференция в Държавния департамент.

Той добави, че "много хиляди иранци" също така са били ранени и най-малко 7000 са били арестувани в затворите в Иран.

Властите в Иран признаха, че са застреляли "размирници" при протестите

Властите в Иран признаха, че са застреляли "размирници" при протестите

За първи път иранските власти признават за насилието

Безредиците, които започнаха на 15 ноември, след като правителството рязко повиши цените на горивата с около 300%, се разпространиха в повече от 100 града и по-малки населени места и се превърнаха в политически, като млади хора и протестиращи от работническата класа настояха духовните лидери на страната да слязат от власт.

Техеран не предостави официални данни за броя на жертвите, но международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" обяви в понеделник, че е документирала смъртта на най-малко 208 протестиращи, което прави размириците най-кървавите след Ислямската революция през 1979 г.

Режимът на аятоласите обвини за размириците "бандити", свързани с противниците му, живеещи в изгнание и основните чужди врагове на страната - САЩ, Израел и Саудитска Арабия.

В Иран съдят САЩ за 130 млрд. долара заради размириците в страната

В Иран съдят САЩ за 130 млрд. долара заради размириците в страната

Ще си получат ли парите?