Иранската държавна телевизия обяви, че силите за сигурност са застреляли "размирници" в много градове на страната по време на скорошните протести срещу рязкото покачване на цените на горивата, съобщава "Асошиейтед прес".

За първи път иранските власти признават за насилието, което са използвали за потушаване на протестите. Това признание беше направено в телевизионно предаване, критикуващо международни телевизионни канали, излъчващи на персийски език, за репортажите им за кризата, избухнала на 15 ноември.

В Иран съдят САЩ за 130 млрд. долара заради размириците в страната

В Иран съдят САЩ за 130 млрд. долара заради размириците в страната

Ще си получат ли парите?

Вчера международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл"  обяви, че по нейни данни най-малко 208 души са били убити по време на протестите и последвалите репресии.

Мисията на Иран в ООН по-рано днес оспори данните на "Амнести", но не представи доказателства в подкрепа на твърденията си.

Хаменеи обвини САЩ, че стоят зад протестите в Иран

Хаменеи обвини САЩ, че стоят зад протестите в Иран

Хаменеи не е представил доказателства, че Вашингтон стои зад демонстрациите

Междувременно американският президент Доналд Тръмп изтъкна, че Иран е убил хиляди хора заради протестиране и призова света да обърне повече внимание

"Иран убива може би хиляди и хиляди хора в момента, докато говорим, ето защо те спряха интернета, така че хората да не могат да виждат какво се случва", коментира Тръмп по време на посещението си в Лондон за срещата на високо равнище на НАТО.  

"Не само малък брой (хора), което е лошо, голям брой, което е наистина лошо, и наистина голям брой... Това е ужасно нещо и светът трябва да наблюдава", настоя американският държавен глава.  

Цените на горивата в Иран са едни от най-евтините в света, но покачването на цените идва на фона на слабата икономика и нарастващите разходи за живот, отчасти в резултат на американските санкции, наложени на страната, след като Доналд Тръмп оттегли САЩ от ядреното споразумение от 2015 г. в замяна на отмяна на тежките икономически санкции.