Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменеи заяви, че САЩ стоят зад последните протести в Ислямската република. Според него това е част от "конспирация", в която участват американците, информира АП.

"Амнести": 146-ма загинали при протестите в Иран

"Амнести": 146-ма загинали при протестите в Иран

Организацията призова международната общност да осъди насилието

Осведомителната агенция отбелязва, че Хаменеи не е представил доказателства, че Вашингтон стои зад демонстрациите, а също така властите са започнали да признават, че в страната има протести.

Хаменеи направи коментара по време на реч пред членове на силите "Басидж" към Революционната гвардия, които са изцяло от доброволци. Именно тези доброволчески милиции се разправиха с протестиращите.

Междувременно един депутат разкри, че властите са арестували повече от 7000 души на протестите, докато източник от силите за сигурност твърди, че демонстранти са се опитали да окупират иранска държавна телевизия.

Иранското правителство не разкрива информация за пострадалите, арестуваните и загиналите при протестите срещу високите цени на горивата, които започнаха на 15 ноември. "Аменсти интернешънъл" съобщава, че най-малко 143 души са убити.

Хаменеи каза, че иранският народ е спрял "много опасна и дълбока конспирация, която струва толкова много пари и усилия". Той похвали полицията, гвардията и "Басидж" за изпълнените задачи. Според него протестите са организирани от "глобалната арогантност", като има предвид САЩ. По думите му САЩ гледат на скока на цените на горивата като "възможност" да изпратят "войниците" си на бойното поле, но "ходът беше унищожен от народа".

Иран задържа стотици опозиционни лидери

Иран задържа стотици опозиционни лидери

Протестите в ударената от тежки санкции страна избухнаха на 15 ноември

Днес се отбелязват 40 г. от създаването на "Басидж".

Според информация 200 000 души са участвали в демонстрациите. Нанесени са щети по 50 полицейски участъка, 34 линейки, 731 банки и 70 бензиностанции.

От 16 ноември Иран спря интернета в страната, ограничи комуникациите с външния свят.