Най-малко 146-ма души са загинали при протестите в Иран, избухнали на 15 ноември, съобщи правозащитната организация "Амнести интернешънъл".

От там настояват, че светът трябва категорично да осъди използването на смъртоносна сила срещу протестиращите.

Иран задържа стотици опозиционни лидери

Иран задържа стотици опозиционни лидери

Протестите в ударената от тежки санкции страна избухнаха на 15 ноември

Смъртните случаи са резултат почти изцяло от използването на огнестрелно оръжие. Съобщава се, че един мъж е починал след вдишване на сълзотворен газ, а друг  е бил пребит.

Най-много са жертвите от провинциите Хузестан и Керманшах.

Организацията смята, че смъртността е значително по-голяма от данните, посочени в доклада и продължава да разследва.

Иран предупреди Израел, САЩ и Саудитска Арабия с унищожение

Иран предупреди Израел, САЩ и Саудитска Арабия с унищожение

Да внимават и да не пресичат червени линии

Хиляди млади и иранци от работническата класа излязоха по улиците на 15 ноември, след като бяха обявени поскъпвания на бензина от поне 50%, като изразиха възмущение от по-нататъшното намаляване на разходите за живот и трудностите, наложени от обновените американски санкции.

Протестиращите бързо увеличиха исканията си, за да включат отстраняване на лидерите, които смятат за корумпирани. Насилието избухна срещу най-малко 100 банки и десетки сгради, най-тежките протести след размириците заради предполагаема измама в изборите, смазани през 2009 г., като десетки бяха убити от силите за сигурност.

Техеран обяви, че външни сили стоят зад недоволството.

Иран ще унищожи САЩ, Израел и Саудитска Арабия, ако преминат червените линии на Техеран, заяви в телевизионна реч ръководителят на елитната революционна гвардия Хосеин Салами.

Белият дом притиска Иран в социалните мрежи

Белият дом притиска Иран в социалните мрежи

Инициатива на САЩ

Хиляди привърженици на иранското правителство се събраха в Техеран, обвинявайки САЩ и Израел в подбуждане на най-жестоки антиправителствени протести в Ислямската република.