Иран ще унищожи САЩ, Израел и Саудитска Арабия, ако преминат червените линии на Техеран, заяви в телевизионна реч ръководителят на елитната революционна гвардия Хосеин Салами, съобщава "Аарец".

"Показахме сдържаност ... проявихме търпение към враждебните ходове на Америка, ционисткия режим (Израел) и Саудитска Арабия срещу Ислямска република Иран ... но ние ще ги унищожим, ако те пресекат червените ни линии", обяснява той.

Хиляди привърженици на иранското правителство се събраха в Техеран, обвинявайки САЩ и Израел в подбуждане на най-жестоки антиправителствени протести в Ислямската република.

Хиляди млади и иранци от работническата класа излязоха по улиците на 15 ноември, след като бяха обявени поскъпвания на бензина от поне 50%, като изразиха възмущение от по-нататъшното намаляване на разходите за живот и трудностите, наложени от обновените американски санкции.

Протестиращите бързо увеличиха исканията си, за да включат отстраняване на лидерите, които смятат за корумпирани. Насилието избухна срещу най-малко 100 банки и десетки сгради, най-тежките протести след размириците заради предполагаема измама в изборите, смазани през 2009 г., като десетки бяха убити от силите за сигурност.

Хаменеи за протестите в Иран: Врагът е отблъснат

Хаменеи за протестите в Иран: Врагът е отблъснат

Иран призова швейцарския посланик заради коментари на САЩ за протестите

В понеделник държавната телевизия показа на живо кадри на демонстранти, скандиращи "Смърт за Америка" и "Смърт за Израел", докато преминават към площада на Техеранската революция, за да чуят реч на командир на елитната революционна гвардия.

Държавната телевизия и външното министерство промотират организираният от правителството митинг, в отговор на изявления на Запада в подкрепа на протестите срещу цените на горивата.

"Препоръчвам те (чуждите държави) да разгледат маршовете днес, за да видят кои са истинските хора в Иран и какво говорят", коментира говорителят на външното министерство Абас Мусави.

"Подкрепата на протестите е намеса във вътрешните работи на Иран... Редица държави изненадващо подкрепиха бунтовниците в Иран. Иранското правителство признава правото на хората да протестират мирно, но организиращите бунтове, трябва да бъдат разделени. За съжаление терористични сили взеха участие в тези събития", допълва той.

Белият дом притиска Иран в социалните мрежи

Белият дом притиска Иран в социалните мрежи

Инициатива на САЩ