Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменеи заяви, че врагът е "отблъснат" в страната, в която има информация за десетки са загинали при ожесточени протести, предизвикани от покачване на цената на бензина, съобщава "Франс24".

"Ние отблъснахме врага от военната арена. Изтласкахме обратно врага в политическата война", коментира Хаменеи в реч, излъчена по държавната телевизия.

Той и добави, че вълненията не са резултат от народно движение. "Последните действия бяха проблеми със сигурността, а не от хората. Отблъснахме врага."

Държавната телевизия, която рядко показва признаци на несъгласие в Иран, излъчи кадри на маскирани млади мъже, които се сблъскват със силите за сигурност. ООН призова за сдържаност във вторник и изрази тревога при съобщения, че десетки може би са убити.

Хаменей: Протестите в Иран са саботаж

Хаменей: Протестите в Иран са саботаж

Той подкрепи предложението за повишението на цените

Иранското външно министерство привика швейцарския посланик в Иран Маркос Лайтнер, който представлява интересите на Вашингтон в Иран, по повод коментари на държавния секретар на САЩ Майк Помпео във връзка с протести срещу повишаване на цените на бензина, съобщава Иранската информационна агенция ISNA, цитирана от "Спутник".

Министерството определи изявлението на Помпео като намеса във вътрешните работи на Иран.

Това се случва, след като Помпео пусна апел към протестиращите в "Туитър", казвайки "на народа на Иран", че "Съединените щати са с вас", придружен с по-старо послание към "гордия ирански народ ... да не мълчи за злоупотребите на правителството ... след 40 години тирания".

Помпео: САЩ подкрепят иранците

Помпео: САЩ подкрепят иранците

На фона на антиправителствените протести

Председателят на иранския парламент Али Лариджани критикува коментарите на Помпео, като добави, че САЩ се интересуват единствено от това, Иран да изпадне в хаос.

"Целта на САЩ по отношение на Иран не е нищо друго, освен да наруши сигурността му и да подпали интересите на иранската нация", заяви Лариджани.

Масови протести избухнаха в множество ирански градове в края на миналата седмица, след като правителството обяви, че ще увеличи цените на бензина в опит да спести ресурси, докато страната се бори да се справи с въздействието на натиска от американските санкции.

САЩ притеснени: Иран купува модерни изтребители и танкове от Русия и Китай

САЩ притеснени: Иран купува модерни изтребители и танкове от Русия и Китай

Техеран се опитвал да се превърне в доминираща сила в Близкия Изток