Иран вероятно ще купи нови модерни изтребители и танкове от Русия и Китай през 2020 година, когато е планирано да бъде отменено оръжейното ембарго, наложено от Съвета за сигурност на ООН. Това е разкрил източник от разузнаването на САЩ, който е пожелал да остане анонимен, съобщава "Асошиейтед прес".

Разузнавателната служба на Пентагона публикува нова оценка на военните способности на Иран, според която Техеран се опитва да се превърне в доминираща сила в Близкия Изток.

В доклада се предупреждава, че Ислямската република отбелязва бърз напредък в разработването на нападателни безпилотни самолети (дронове) и ракетни системи.

САЩ възобновиха през миналата година тежките икономически санкции срещу Техеран и те най-вероятно ще се запазят и след вдигането на оръжейното ембарго на ООН.

В момента Иран разполага със съветски танкове от 1970-те години и немалък брой по-стари изтребители. По силата на ядреното споразумение, сключено през 2015 г., оръжейното ембарго на ООН срещу Иран трябва да бъде отменено през октомври 2020 г.