Иранската революционна гвардия арестува около 100 опозиционни лидери на протестите, избухнали миналата седмица заради повишаването на цените на бензина, заяви в петък говорител на иранската съдебна система.

Иранските власти съобщиха, че общо около 1000 демонстранти са арестувани.

Иран обяви, че "световната война" срещу него се била провалила

Иран обяви, че "световната война" срещу него се била провалила

"Коалиция на злото", съставена от "ционистите, Америка и Саудитска Арабия", стояла зад "подмолната противодържавна дейност"

Иранската милиция "Басидж", която е част Революционната гвардия, обяви, че размириците в страната, предизвикани от повишаването на цените на горивата, представлявали "световна война" срещу Ислямската република, която е била осуетена.

Протестите в ударената от тежки санкции страна избухнаха на 15 ноември, след като цената на бензина беше повишена с около 200 процента.

Правозащитната организация Amnesty International заяви, че е документирала най-малко 106 смъртни случая на протестиращи, убити от силите за сигурност.

Това са най-тежките улични вълнения в Иран в продължение на поне десетилетие и вероятно след Ислямската революция през 1979 година насам.

САЩ удариха със санкции министъра на информацията на Иран

САЩ удариха със санкции министъра на информацията на Иран

Ново напрежение между двете вражески страни

Стана ясно също така, че САЩ са наложили санкции на министъра на информацията и комуникациите на Иран за ролята му в "широкомащабната интернет цензура", имайки предвид продължило пет дни спиране на интернет в цялата страна, имащо за цел да помогне за задушаване на протестите срещу покачването на цените на горивата в Иран.