Иранската милиция "Басидж", която е част Революционната гвардия, обяви, че размириците в страната, предизвикани от повишаването на цените на горивата, представлявали "световна война" срещу Ислямската република, която е била осуетена, съобщава "Франс прес"

Протестите в ударената от тежки санкции страна избухнаха на 15 ноември, след като цената на бензина беше повишена с около 200 процента.

Хаменеи за протестите в Иран: Врагът е отблъснат

Хаменеи за протестите в Иран: Врагът е отблъснат

Иран призова швейцарския посланик заради коментари на САЩ за протестите

Властите обявиха, че водачите на протестите, в които бяха нападнати полицейски участъци, подпалени бяха бензиностанции и магазини бяха разграбени, са били арестувани.

"Роди се пълномащабна световна война срещу системата и революцията и за щастие детето умря в момента на раждането", изтъкна бригаден генерал Салар Абноош, който е заместник-началник на "Басидж".

Цитиран от полуофициалната агенция ИСНА, Абноош каза, че разпитите били разкрили, че "коалиция на злото", съставена от "ционистите, Америка и Саудитска Арабия", стояла зад "подмолната противодържавна дейност".

От своя страна Службата за правата на човека на ООН подчерта, че е разтревожена от информациите, че бойните патрони, използвани от силите за сигурност за потушаване на вълненията, са причинили "значителен брой жертви".

"Амнести": Стотици загинали при протестите в Иран

"Амнести": Стотици загинали при протестите в Иран

Действителният брой на смъртните случаи обаче може да е много по-висок

Иранските власти потвърдиха пет смъртни случая, въпреки че международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" обяви, че повече от 100 демонстранти се смятат за убити.

Степента на кръвопролитието е трудно да се потвърди заради спиранията на интернет, които по думите на Абноош били помогнали за "разстройване" на усилията на враговете на Иран.

Според ИСНА достъпът до интернет и свързаността чрез ADSL вече са частично възстановени в редица провинции и в някои университети в Техеран.

Германия скастри Иран, трябвало да зачита законните протести

Германия скастри Иран, трябвало да зачита законните протести

"Хората смело изразяват своите икономически и политически оплаквания"