САЩ са наложили санкции на министъра на информацията и комуникациите на Иран за ролята му в "широкомащабната интернет цензура", имайки предвид продължило пет дни спиране на интернет в цялата страна, имащо за цел да помогне за задушаване на протестите срещу покачването на цените на горивата в Иран, съобщава "Ройтерс".

Санкциите, наложени на Мохамед Джавад Азари-Яхроми, блокират всякакво негово имущество под юрисдикцията на САЩ, уточниха от Министерството на финансите на САЩ, като добавиха, че американските регулации като цяло забраняват сделки на американски граждани или тези, които преминават през САЩ, в такива имоти.

Иран обяви, че "световната война" срещу него се била провалила

Иран обяви, че "световната война" срещу него се била провалила

"Коалиция на злото", съставена от "ционистите, Америка и Саудитска Арабия", стояла зад "подмолната противодържавна дейност"

Блокирането на интернет, за който Иран каза, че е започнал да го възстановява, затрудни протестиращите да публикуват видеоклипове в социалните мрежи, за да генерират подкрепа, както и да получат надеждни информации за мащаба на размириците.

"Ръководителите на Иран знаят, че свободният и отворен интернет разкрива тяхната нелегитимност, така че те се опитват да цензурират достъпа до интернет, за да потушат протестите срещу режима", изтъква американският финансов министър Стивън Мнучин в изявление.

"Санкционираме министърът на информацията и комуникациите на Иран за ограничаване на достъпа до интернет, включително до популярни приложения за съобщения, които помагат на десетки милиони иранци да останат свързани помежду си и с външния свят", добавя Мнучин.

Хаменеи за протестите в Иран: Врагът е отблъснат

Хаменеи за протестите в Иран: Врагът е отблъснат

Иран призова швейцарския посланик заради коментари на САЩ за протестите