САЩ прекратяват всякаква помощ за Хондурас с изключение на хуманитарната, след извършения през юни месец държавен преврат.

Търговското ембарго, което налагат САЩ над Хондурас, може сериозно да засегне страната.

Според изявлението на държавния департамент на САЩ, Вашингтон желае по решителен начин да покаже своето неодобрение към в случилото се и "да осъди неспособността на режима на възстанови демократичното и конституционно управление".

Припомняме, Бразилия по същата причина прекрати безвизовия режим с Хондурас, а Мексико също се закани да наложи санкции и ембарго. 

Хондурас и в момента е управляван от временно правителство начело с Роберто Мичелети, който отказа на предишния президента на страната Селая да се завърне в родината си.

Стъпката на САЩ означава, че Хондурас няма да получи повече от 200 милиона долара помощ, предназначена за строителството на основна магистрала, която трябва да премине през цялата страна.

Ако Америка реши е да наложи пълно търговско ембарго, като по-решителна мярка, това ще означава, че ще се разклати цялата икономика, тъй като 70% от Брутния вътрешен продукт на страната зависи от търговията със САЩ.