Китай изрази негодуванието си срещу американския закон, подписан от президента Джо Байдън, който притиска Пекин да разреши спора относно исканията на Тибет за по-голяма автономия, като обеща "твърдо да защитава" своите интереси, предаде "Ройтерс".

На 12 юли Байдън подписа закон за тибетския спор, който има за цел да подтикне Пекин да проведе преговори с тибетските лидери, който са прекъснати от 2010 година насам, за да осигури договорено споразумение за региона на Хималаите и да стимулира Китай да отговори на стремежите на тибетския народ относно техните историческа, културна, религиозна и езикова идентичност.

В изявление Министерството на външните работи на Китай критикува закона, като казва, че той "грубо се намесва във вътрешните работи на Китай, подкопава интересите на страната и изпраща погрешен сигнал към силите за "независимост на Тибет".

Според анализатори Вашингтон признава Тибет за част от Китай, но законът изглежда поставя под въпрос тази позиция. САЩ отдавна подкрепят правата на тибетския народ да изповядва своята религия и култура и обвиняват Китай в нарушения на човешките права в региона.

"САЩ не трябва да прилагат закона", категорични са от външното министерство. "Ако САЩ продължат по грешния път, Китай ще предприеме решителни мерки, за да защити твърдо своя суверенитет, сигурност и интереси за развитие".

Китай приканва Далай Лама да коригира политическите си възгледи

Китай приканва Далай Лама да коригира политическите си възгледи

Това е условие за възобновяване на диалога с Пекин