Двупартийна делегация на Конгреса на САЩ се срещна с Далай Лама в резиденцията му в индийския град Дарамшала. Срещата разгневи властите в Пекин, които гледат на духовния тибетски лидер в изгнание като на опасен сепаратист. Това предаде Асошиейтед прес.

Вашингтон и Пекин наскоро подновиха преговорите след няколко години на сътресения, които започнаха след налагането на мита върху китайски стоки при администрацията на Тръмп. Отношенията между Китай и САЩ се влошиха още повече след пандемията от COVID-19.

Делегацията на високо ниво, водена от републиканеца Майкъл Маккол и включваща бившия председател на Камарата на представителите от Демократическата партия Нанси Пелоси, пристигна в град Дарамшала, който носителят на Нобелова награда за мир превърна в свой щаб, след като избяга от Тибет след неуспешно въстание срещу китайското управление през 1959 г.

Пекин не признава тази администрация и не е водил диалог с представителите на Далай Лама от 2010 г.

След като се срещнаха с духовния лидер, седемте американски законодатели се обърнаха към стотици, които се бяха събрали в манастир точно пред резиденцията на 88-годишния Далай Лама, развявайки американски и тибетски знамена. Те отбелязаха, че основен фокус на тяхното посещение е да насърчат диалога между Далай Лама и китайски официални лица с надеждата за намиране на мирно решение между Тибет и Пекин.

Нанси Пелоси посочи, че подготвяният Закон за решение на тибетския въпрос подчертава разбирането на САЩ за свобода на региона. Маккол изтъкна, че законопроекта потвърждава американската подкрепа за тибетското право на самоопределение.

Посещението и новоприетият законопроект обаче предизвикаха бърза реакция от страна на Пекин. Говорител на китайското външно министерство Лин Джиан призова Вашингтон да не подкрепя независимостта на Тибет. По думите му Пекин ще предприеме мерки, ако президента Джо Байдън сложи подписа си под закона. Той посочи, че 14-ият Далай Лама не е чисто религиозна фигура, а политически изгнаник, ангажиран в антикитайски сепаратистки дейности под прикритието на религията.

Далай Лама отрича да е сепаратист и твърди, че се застъпва само за значителна автономия и защита на родната будистка култура на Тибет. Тибетският духовен лидер се е срещал с редица официални лица в САШ, включително президентите от Джими Картър до Барак Обама.

Китай "скочи" на САЩ след посещение на тибетски лидер

Китай "скочи" на САЩ след посещение на тибетски лидер

След като Пекин изрази неодобрение от посещението на тайванския президент