Американският държавен секретар Рекс Тилърсън настоя Китай да направи всичко възможно, за да ограничи дестабилизиращото поведение на Северна Корея след изпитанието на балистична ракета в неделя от страна на Пхенян. Това обяви говорителят на Тилърсън, цитиран от "Ройтерс".

Тилърсън е коментирал по време на първата си среща с китайския външен министър Ван И в кулоарите на срещата на външните министри на страните от Г-20 в германския град Бон.

"Държавният секретар Тилърсън подчерта нарастващата заплаха, идваща от ракетната и ядрената програма на Северна Корея и призова Китай да използва всички налични инструменти за ограничаването на дестабилизиращото поведение на Северна Корея", се посочва в изявлението на говорителя на американския държавен секретар.

Двамата също така са обсъдили необходимостта от създаването на равни условия за търговия и инвестиции, както и двустранните отношения и въпроси от взаимен интерес.

Тръмп подкрепи политиката на "Един Китай" в разговор с китайския си колега

Тръмп подкрепи политиката на "Един Китай" в разговор с китайския си колега

Голям дипломатически пробив за Пекин

Припомняме, американският президент Доналд Тръмп разгневи Пекин, след като постави под съмнение близо 50-годишната политиката на Вашингтон за "Единен Китай", но след като въпросът беше изгладен в телефонен разговор между Тръмп и китайския му колега Си Цзинпин, това разчисти пътя за срещата между Ван И и Тилърсън.