Американският президент Доналд Тръмп промени позицията си и се съгласи да съблюдава политиката на "Един Китай" по време на телефонен разговор с президента на Китай.

Това е голям дипломатически пробив за Пекин, който не търпи критики относно териториалните си претенции към съседен Тайван, отбелязва "Ройтерс".

Тръмп разгневи Китай през декември, разговаряйки с президента на автономен Тайван и изтъквайки, че САЩ не трябва да се придържат към политиката на "Един Китай". Съгласно дългогодишната политиката, Вашингтон признава китайската позиция, че има само един Китай и Тайван е част от него.

В изявление на Белия дом се посочва, че Тръмп и китайският президент Си Цзинпин са провели дълъг телефонен разговор късно снощи вашингтонско време.

Тръмп разчупи леда с китайския лидер
Обновена

Тръмп разчупи леда с китайския лидер

С писмото милиардерът благодари на Си за поздравителната

"Президентът Тръмп се съгласи, по искане на президента Си, да съблюдава нашата политика за "Един Китай", отбелязват от Белия дом.

Двамата държавни ръководители не са говорили по телефона от встъпването в длъжност на Тръмп на 20 януари.

Дипломатически източник в Пекин твърди, че Китай е бил изнервен от това Си да не бъде унизен в случай, че телефонният разговор с Тръмп доведе до спречкване между двамата и подробности от скандала да станат достояние на медиите.

През миналата седмица отношенията на САЩ с верния им съюзник Австралия се обтегнаха, след като в. "Вашингтон поуст", публикува подробности относно остър телефонен разговор между Тръмп и австралийския премиер Малкълм Търнбул.

Няма по-чувствителен въпрос за Пекин от този за Тайван. Китай и САЩ също така дадоха знаци, че с разрешаването на проблема с "Един Китай", те биха могли да имат по-нормални отношения, отбелязва "Ройтерс".

В отделно изявление, прочетено по китайската държавна телевизия, Си Цзинпин и Китай благодариха за подкрепата на Тръмп за политиката на "Един Китай".

"Смятам, че САЩ и Китай са партньори, които си сътрудничат и със съвместни усилия можем да тласнем двустранните отношения до исторически нов връх", изтъкнал китайският президент.

От своя страна Белият дом определи телефонния разговор, който дойде часове преди Тръмп да приеме японския премиер Шиндзо Абе, като "изключително сърдечен", като и двамата държавни ръководители са пожелали всичко най-хубаво на народите на страните си.