САЩ призовават Русия и Турция да не предприемат стъпки в Сирия, което би довело до по-нататъшно влошаване на ситуацията в Близкия изток, коментира държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео на съвместна пресконференция с германския външен министър Хайко Маас в Лайпциг, цитиран от ТАСС.

Коментирайки ситуацията в Североизточна Сирия, Помпео предупреди Анкара, че Вашингтон възнамерява да следи дали турската военна операция "Източник на мира".

"САЩ ще продължат да наблюдават примирието и да привличат към отговорност за нарушения на правата на човека. Ние разследваме обвиненията във военни престъпления и ще продължим да изпълняваме нашата хуманитарна мисия там", обяснява Помпео.

"И ние ще продължим да призоваваме Русия и Турция, както и режимът в Дамаск и неговите съюзници да не предприемат стъпки, които биха могли да доведат до по-нататъшна дестабилизация на вече труден регион и подобни на него, които предизвикаха масивен поток от бежанци", допълва той.

Междувременно говорителят на Пентагона Джонатан Хофман коментира, че САЩ не могат да кажат със сигурност дали кюрдските части в коалицията на Сирийските демократични сили са изтеглили всичките си бойци от североизточната част на страната.

"Ние не присъстваме в зоната за сигурност, както преди, така че нямаме същото ниво на осведоменост за това къде се намират всички сили на СДС. Ние не носим отговорност за прилагането на споразумението за прекратяване на огъня, постигнато в Сочи. Нямаме пълна картина по този въпрос", обяснява Хофман.

Помпео посети военна база на САЩ в Германия, където е бил танкист

Помпео посети военна база на САЩ в Германия, където е бил танкист

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео започна двудневното си посещение в Германия с визита на американска база