Държавният секретар на САЩ Майк Помпео започна двудневното си посещение в Германия с визита на американска база в южната част на европейската държава, където е служил през 80-те г. на миналия век, съобщава американският специализиран вестник за отбрана Stars and Stripes.

Помпео се срещна с военните лидери и войниците от американския гарнизон в Бавария, където за кратко е служил като танков командир след завършване на Военната академия на САЩ в Уест Пойнт през 1986 г.

Майк Помпео пристигна в Германия

Майк Помпео пристигна в Германия

Очаква се той да се срещне с германския външен министър Хайко Маас, а след това и с Ангела Меркел

По време на визитата си в Германия Помпео ще посети пет германски града, включително Берлин, където се очаква да проведе среща с канцлера Ангела Меркел и други представители на правителството. Помпео ще изнесе реч във връзка 30 г. от падането на Берлинската стена. По време на нея ще подчертае американската роля за падането на комунизма в Източна и Централна Европа, обявиха от Държавния департамент.

Той също ще посети мястото в източния град Хале, където двама души бяха убити при атака на кряйнодесен екстремист срещу синагога през миналия месец, както и Лайпциг, където масови протести преди 30 г. помогнаха за падането на Берлинската стена.

В Лайпциг държавният секретар разговаря с германския външен министър Хайко Маас. Те обсъждат важността на НАТО на фона на заплахите от Русия, Китай и Иран, според Държавния департамент.

Като войник в Германия Помпео е бил във Втори моторизиран полк, който все още е базиран в Бавария. Също е патрулирал на Берлинската стена преди да падне през 1989 г.

Столтенберг предупреди Европа да не се дистанцира от САЩ, за да няма разделение
Обновена

Столтенберг предупреди Европа да не се дистанцира от САЩ, за да няма разделение

"САЩ е най-голямата военна сила в света, ЕС не може да защити Европа"