Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (CDC) и Държавният департамент на САЩ препоръчаха в понеделник на американците да не пътуват до съседна Канада поради нарастващия брой случаи на COVID-19 с разпространението на варианта Омикрон, съобщи "Ройтерс".

Чужденци ще могат да напускат Канада само ако са напълно ваксинирани

Чужденци ще могат да напускат Канада само ако са напълно ваксинирани

След 28 февруари 2022 г.

"Ниво четири: Много високо" за Канада е в момента актуалното предупреждение.

Около 80 дестинации по целия свят в момента са на ниво четири в списъците на американските власти.

През ноември Съединените щати премахнаха ограниченията по сухопътните си граници с Канада и Мексико за напълно ваксинирани чуждестранни граждани, като сложиха край на историческите ограничения за несъществени пътници, въведени през март 2020 г. за справяне с пандемията COVID-19.

Без несъществени пътувания между Канада, Мексико и САЩ до 21 декември

Без несъществени пътувания между Канада, Мексико и САЩ до 21 декември

Забраната бе удължена

Канада остава водеща чуждестранна дестинация за американците.

Канада за първи път издаде предупреждение за въздържане от несъществени пътувания през март 2020 г., но го оттегли миналия октомври - преди да бъдат регистрирани първите случаи на Омикрон, позовавайки се на успеха на кампаниите за ваксинация.

Този месец Канада счупи еднодневния си рекорд за най-голям брой хора, хоспитализирани с COVID-19. Миналия петък служители казаха, че новите ежедневни случаи са се увеличили с 65% през предходната седмица, застрашавайки здравните системи.

Хоспитализациите с COVID-19 в Съединените щати достигнаха рекордно високо ниво от 132 646, според данни на Ройтерс в понеделник, тъй като силно заразният вариант Омикрон измести хоспитализациите над рекордните 132 051, поставени през януари миналата година.

САЩ с рекорден брой хоспитализирани заради Омикрон

САЩ с рекорден брой хоспитализирани заради Омикрон

Хоспитализациите се увеличават постоянно от края на декември, като се удвоиха през последните три седмици

През декември, Отава нареди, че всички чужденци, които пребивават временно на територията на Канада и които са влезли в страната неваксинирани или частично ваксинирани, могат да напуснат страната, без да са напълно ваксинирани най-късно до 28 февруари 2022 г.

При заминаване те трябва да представят отрицателен тест за COVID-19.

След тази дата, за да бъде допуснат на борда на самолет или влак в Канада, чуждестранният гражданин трябва да докаже, че е напълно ваксиниран.