Бойците, които провеждат подготовка в американската база Ат Танф под ръководството на иструктори от САЩ, продават американски оръжия на терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава"). Това твърди бившият началник на службата за сигурност на сирийския сектор на базата Ат Танф Мохамед Асалам пред руската държавна новинарска агенция "Новости".

"Скритата подкрепа се изразяваше в продажби на оръжия на ДАЕШ. Когато разбрахме за това, ние казахме за това на американците. Но те от своя страна единствено започнаха да подкрепят командира, когото те поставиха над нас (главатаря на групировката "Магавир ес Саура" Муганат Атал). Те продаваха оръжия американско производство, автомобили, пушки М-16, голямо количество, след последната ревизия на американците имаше недостиг на 4 700 пушки", посочил Асалам пред "Новости".

Според него в базата Ат Танф имало сирийци, готови да се бият с ДАЕШ, но "някои от тях са готови да воюват и срещу сирийската армия, например хора като Муганат Атал".

"Те (американските военни) поискаха сирийците да се бият срещу армията на Сирийската арабска република, но достойните хора отказаха, казвайки, че нашата групировка е сформирана да се бори с ДАЕШ, а не с армията. Ето защо част от групировката - хора от Дейр ал Зор - бяха изпратени в базата в Шадад за борба с ДАЕШ, а след това, може би, за водене на бойни действия срещу правителствените сили", отбелязал Асалам.