Агресивна кампания на американските власти за премахване на китайски шпионски операции в САЩ обхваща все повече китайски държавни служители, бизнесмени и учени, които искат да откраднат американските тайни, пише "Ройтерс".

Само през 2019 г. американските власти са арестували и експулсирали двама китайски дипломати, които са били във военна база във Вирджиния. Те също задържаха бивши служители на ЦРУ и агенцията за военно разузнаване по обвинения в шпионаж, свързани с Китай.

В четвъртък главният прокурор на САЩ Уилям Бар, директорът на ФБР Кристофър Урай и шефът на контраразузнаването на САЩ Уилям Еванина ще се обърнат към конференция във Вашингтон за усилията на САЩ за противодействие на китайските "икономически злоупотреби", включващи шпионаж и кражба на американски технологични и научни тайни.

Усилията на Китай да открадне американска технология, варираща от военни тайни до медицински изследвания, отдавна се приемат за сериозни и агресивни, но американските служители започнаха да противодействат на предполагаем китайски шпионаж в САЩ едва през 2018 г.

Китайски учени и фармацевтичен гигант от САЩ спорят за патент срещу коронавируси

Китайски учени и фармацевтичен гигант от САЩ спорят за патент срещу коронавируси

Търговската война се прехвърля върху лекарства - ценна технология, носеща печалби

"Кражбата на американски търговски тайни от Китай струва на нацията ни от 300 до 600 милиарда долара за година", заяви Еванина, директор на Националния център за контраразузнаване и сигурност, преди конференцията в четвъртък.

Китайското посолство във Вашингтон не отговори на искане за коментар.

От 137 публично докладвани случаи, свързани с китайски шпионаж срещу Съединените щати от 2000 г. насам, 73% са извършени през последното десетилетие, според базирания във Вашингтон Център за стратегически и международни изследвания (CSIS).

Данните на мозъчния тръст, които изключват случаи на съдебни спорове за интелектуална собственост и опити за контрабанда на боеприпаси или контролирани технологии, показват, че военните и търговските технологии са най-честите цели за кражби.

В областта на медицинските изследвания, от 180 разследвания за злоупотреба с национални здравни фондове, отклоняване на изследователската интелектуална собственост и неподходящо споделяне на поверителна информация, повече от 90% от случаите имат връзки с Китай, според говорител на Националния здравен институт.

Служител на ЦРУ осъден на 19 години затвор за шпионаж

Служител на ЦРУ осъден на 19 години затвор за шпионаж

Предполага се, че е работел за Китай

Една от основните причини за увеличаване на китайския шпионаж, включително хакерските атаки в киберпространството е, че "Китай зависи от западните технологии и тъй като лицензионните пътища са затворени, те се насочват към шпионажа, за да получат достъп", заяви Джеймс Люис, експерт от CSIS.

Само в края на януари, федералните прокурори в Бостън обявиха три нови наказателни дела, свързани с промишлен шпионаж или кражба, включително обвинения срещу харвардски професор.

Прокурорите заявиха, че Чарлз Либер от Харвард е излъгал Пентагона и Националния здравен институт за участието си в "Плана за хиляди таланти" - китайска правителствена схема, която предлага големи финансови стимули предимно на китайски учени, работещи в чужбина, да върнат своите експертизи и знания обратно в Китай - а също и за неговата принадлежност към Китайският технологичен университет в Ухан.

Поне през част от времето, когато е бил към китайския университет, Либер е бил и "главен следовател", работещ по поне 6 изследователски проекта, финансирани от американски агенции на Министерство на отбраната, показват съдебните документи.

"Дългосрочната екзистенциална заплаха за сигурността на нашата нация е реална", обясни Еванина, най-високопоставеният служител на правителството на САЩ в контраразузнаването.

"За да бъдем ясни, тук не става въпрос за китайците като цяло и е сигурно, че не става въпрос за китайците американци като група. Но става въпрос за китайското правителство и Китайската комунистическа партия", добави директорът на ФБР Урай.

ФБР определя Китай за най-голямата заплаха за САЩ в шпионажа

ФБР определя Китай за най-голямата заплаха за САЩ в шпионажа

Директорът на ФБР вярва и че Русия е "изключително значителна" заплаха