Девет високопоставени учени, които съветваха Барак Обама в Белия дом, предупреждават, че САЩ разполагат само с три месеца, за да възстанови националния си запас от спешни медицински консумативи или рискува по-нататъшен драстичен недостиг на тестови комплекти и защитни съоръжения, ако коронавирусът нападне отново през есента, съобщава "Гардиън".

Драматичното предупреждение от бившите съветници на Обама съдържа критика за работата на Доналд Тръмп с пандемията. Подготовката на федералното правителство за евентуално възобновяване на болестта трябва да започне незабавно, за да се избегне повторение на "извънредния недостиг на доставки", наблюдаван през март и април.

"Сега трябва да започне подготовка. Това трябва да бъде на национално ниво, в тясно сътрудничество и координация с държавни и местни служители".

Деветте автори, водени от Джон Холдрен, съветник по науката в Белия дом на Обама през двата му мандата, критикуват администрацията на Тръмп, че не е предприела действия по многобройни проучвания, призоваващи за попълване на Стратегическия национален запас (SNS) в подготовка за точно такава аварийна ситуация. "Съединените щати бяха неподготвени за нуждите от доставки за пролет 2020 и пандемията Covid-19", казва групата.

"Има постоянен недостиг на респиратори, комплекти за тестване, маски и други ЛПС (лични предпазни средства)." В групата са 9 от най-изтъкнатите учени в страната. Освен Холдрен, сега в Харвард, тя включват Ерик Ландър от MIT и Харвард, Крис Чиба от Принстън и Сюзън Греъм от UC Berkeley. Между 2009 г. и 2016 г. те пишат шест доклада за Обама, които засягат вирусните пандемии.

Въпреки че много други експерти предлагат съвети за справяне с Covid-19, връзката между тях и Обама изостря тяхната намеса. Бившият президент не е отговорен за нито едно от откритията на учените, но той е информиран за напредъка на групата от създаването й.

През последните дни и без това напрегнатите отношения между Обама и Тръмп станаха още по-токсични. В поредица от скорошни изявления Обама остро критикува управлението на пандемията от Тръмп. Тръмп обвини Обама, че е "грубо некомпетентен" президент.

38,6 млн. безработни в САЩ от март
Обновена

38,6 млн. безработни в САЩ от март

Още 2,4 милиона американци са подали документи за безработица

Групата от девет учени предлага практически съвети на широка група служители и политици как да се подготвят за бъдещи вълни на Covid-19 в САЩ. Писмото се разпространява до висши служители на администрацията на Тръмп, ключови членове на Конгреса и от двете страни, републикански и демократични губернатори и кметове, президентската кампания на кандидата на демократите Джо Байдън и неправителствени лидери на общественото мнение.

В новия си документ учените обобщават как администрацията на Тръмп не е предприела действия по съвет на Конгреса, че запасите трябва да бъдат попълнени. Спешните резерви за хирургични и респираторни маски N95 бяха изчерпани по време на пандемията H1N1 през 2009 г., което доведе до недостиг на милиони единици.

Неуспехът на федералното правителство да запълни запасите се допълва от подобни провали на държавно ниво, твърдят авторите.

Поглеждайки към бъдещето, те призовават за бърз 30-дневен план, който ще позволи възстановяването на запасите с помощта на 30 млрд. долара от Конгреса. През следващите пет години ще има редовни прегледи, за да се гарантира, че след като бъде направено резервно копие на доставките, те се запазват в бъдеще.

През следващите няколко месеца учените планират да предоставят съвети за проследяване на контакти, серология и тестове за антитела и управление на данните.

36 000 жертви на коронавирус в САЩ заради мудните действия на правителството

36 000 жертви на коронавирус в САЩ заради мудните действия на правителството

Мерките влязоха в сила в средата на март