Ако САЩ бяха наложили по-рано мерките за социална дистанция, щеше да бъде спасен животът на десетки хиляди американци. Това показват нови изчисления на Columbia University, цитирани от вестник "Ню Йорк таймс", предаде Би Би Си.

От университета са отчели, че жертвите на коронавируса в САЩ щяха да бъдат с 36 000 по-малко, ако социалната дистанция и другите мерки за контрол бяха наложени седмица по-рано. Мерките влязоха в сила в средата на март.

Виден учен в САЩ предупреди: Не разчитайте скоро на ваксина срещу COVID-19

Виден учен в САЩ предупреди: Не разчитайте скоро на ваксина срещу COVID-19

След като заразените по света са вече над 5 млн. души

Ако американските власти бяха наложили блокада и бяха ограничили социалните контакти на 1 март, повечето смъртни случаи (около 83%) щяха да бъдат избегнати, отчитат изследователите.

В САЩ заразените са повече от 1,5 милиона души, а починалите са над 93 000.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 4,8 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 321 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет "Джонс Хопкинс" показват над 5 млн. случая и повече от 328 000 починали в 188 държави, възстановили са се повече от 1,9 млн. души.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джонс Хопкинс".

Още 1 561 починали от COVID-19 в САЩ за 24 часа

Още 1 561 починали от COVID-19 в САЩ за 24 часа

Страната е на първо място в света по жертви и заразени