Виден американски учен изтъкна, че хората не трябва да разчитат, че скоро ще бъде разработена ваксина срещу COVID-19, след като регистрираните заразени по света надхвърлиха 5 млн. души.

Уилям Хазелтин, изследовател по иновативни проекти за рака, ХИВ/СПИН и човешкия геном, настоя, че най-добрият подход към пандемията е да се управлява болестта чрез внимателно проследяване на заразените и строги мерки за изолация, когато тя започне да се разпространява.

Той каза, че въпреки че ваксина може да бъде разработена, "не бих разчитал на нея" и призова хората да носят маски, да мият ръцете си, да почистват повърхностите и да спазват дистанция.

Още 1 561 починали от COVID-19 в САЩ за 24 часа

Още 1 561 починали от COVID-19 в САЩ за 24 часа

Страната е на първо място в света по жертви и заразени

"Не слушайте политиците, които казват, че ще имаме ваксина към момента, в който наближи преизбирането ми", натърти той и допълни: "Може би ще имаме, но просто казвам, че това не е сигурно по никакъв начин... защото всеки път, когато хората се опитаха да направят ваксина - за SARS или MERS, всъщност тя не предпазваше."

Ваксините, разработени по-рано за други видове коронавируси, не успяха да защитят лигавиците в носа, откъдето вирусът обикновено влиза в тялото, припомни ученият.

САЩ и други страни не направиха достатъчно за "насилствено изолиране" на хора, изложени на вируса, подчерта Хазелтин, но похвали усилията на Китай, Южна Корея и Тайван за ограничаване на заразата.

Вече над 5 млн. заразени с новия коронавирус по света

Вече над 5 млн. заразени с новия коронавирус по света

328 169 от заразените са починали

Хазелтин посочи, че САЩ, Русия и Бразилия - които са на първо, второ и трето място по брой заразени - са се справили най-лошо.

Докато заразените по света надхвърлиха 5 млн. души, Бразилия отчете рекордните 19 951 новозаразени за последните 24 часа, като общият брой на заразените от началото на епидемията в страната достигнаха 291 579 души. Ако тенденцията се запази, страната скоро ще изпревари Русия, където заразените са 308 705 души.

Междувременно бразилското министерство на здравеопазването издаде нови насоки за по-масово използване на антималарийни лекарства при леки симптоми на коронавирус, лечение, лансирано от президента Жаир Болсонаро в противовес на здравните експерти, предупреждаващи за възможни рискове за здравето.

Временният министър на здравеопазването Едуардо Пазуело, армейски генерал, разреши употребата, след като двама лекари напуснаха оглавяваното от тях ведомство под натиск да насърчат преждевременната употреба на хлорохин и хидроксихлорохин.

Новите насоки предлагат дозировка на препаратите против малария заедно с антибиотика азитромицин в началото на симптомите на коронавирус. Пациентите или членовете на семейството ще трябва да подпишат отказ, признавайки потенциалните странични ефекти.

Междувременно президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че до два дни ще спре да приема хидроксихлорохин. Американската администрация по храните и лекарствата по-рано обяви, че това лекарство трябва да се избягва заради тежките си странични ефекти.

Тръмп защити приема на хидроксихлорохин, общувал с много хора

Тръмп защити приема на хидроксихлорохин, общувал с много хора

След критиките, че лекарството не е добре проучено