Договори за закупуване на военно оборудване и разполагане на територията на Полша на подразделения на ВВС на САЩ бяха сключени в рамките на визитата на американския президент Барак Обама в Полша.

Пресслужбата на Белия дом уточнява, че страните са сключили споразумение за взаимните покупки за военни нужди и меморандум за разбирателство, предвиждащ дислоцирането на американски изтребители-бомбардировачи „Ф-16" и на военнотранспортни самолети „С-130" в Полша.

Американската страна поясни, че първият документ „има за цел да намали бариерите в сферата на търговията на въоръжение и ще способства за военното сътрудничество". Вторият договор предвижда прехвърлянето през 2012 г. на полска територия на подразделения на американските ВВС.

Започвайки от 2013 г., те ще провеждат съвместна подготовка с полските си колеги и регулярно ще провеждат учения с цел повишаване на оперативната съвместимост.

Освен това през юли самолети „Ф-16" от Националната гвардия на щата Калифорния ще вземат участие в съвместните учения в Полша в рамките на подготовката на страната за опазването на сигурността по време на предстоящото европейско първенство по футбол догодина.