САЩ възнамерявали да изпратят в Европа третата си бронирана бригада, както и военна техника, въоръжение и боеприпаси за четвърта бригада, пише „Интерфакс”.

Както съобщава пребиваващият в щаб-квартирата на Североизточния корпус на НАТО в Полша кореспондент на естонското издание Eesti Paevaleht, до момента САЩ имат в Европа две бригади: една в Италия и една в Германия.

Третата щяла да бъде разположена в Източна Европа, но къде точно, все още не било известно. Все още не е взето решение за мястото, където ще бъде разположена военна техника и боеприпаси за четвъртата бригада, посочил представител на американците в НАТО.

Третата бригада в Източна Европа щяла да бъде практически постоянна.

Според американски придставители в НАТО това не нарушавало договора между Алианса и Русия, според който е забранено увеличаването на постоянното присъствие на силите на НАТО в близост до границата с Русия.

Както се очаква, решението за увеличаването на военното присъствие на силите на НАТО в близост до границата с Русия ще бъде прието през юли на срещата на върха на НАТО във Варшава.