Режимът на Башар Асад, който според последния доклад на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) е използвал химическо оръжие срещу цивилни сирийци през 2018 г., и досега разполага с достатъчно компоненти за производство и употреба на такова оръжие.

Това се казва в официално изявление, разпространено от Държавния департамент на САЩ.

"САЩ споделят изводите на ОЗХО, изложени в този доклад, и продължават да смятат, че режимът на Асад е запазил достатъчно количество химически вещества за използване на зарин, за производство и разполагане на боеприпаси с хлор и разработване на нови химически оръжия" - се казва в изявлението на Държавния департамент.

Нов доклад: Асад и Путин системно са нападали болници в Сирия

Нов доклад: Асад и Путин системно са нападали болници в Сирия

Преди дни руските военни разрушиха пещерната болница в Хама...

Американската страна напомня, че режимът на Асад игнорира резолюция 2118 на Съвета за сигурност на ООН, както и призивите на международната общност да предостави пълна информация за химическите си оръжия и напълно да унищожи химическите си боеприпаси в присъствието на наблюдатели.

"Докладът на ОЗХО е само едно от последните напомняния за крещящото нарушаване на върховенството на закона от страна на Асад", подчертават от Държавния департамент.

ОЗХО предприема действия срещу Сирия заради използването на химически оръжия

ОЗХО предприема действия срещу Сирия заради използването на химически оръжия

Става въпрос за зарин и хлор

"Никаква дезинформация, конспиративни теории или изкривяване на фактите от режима или неговите активисти не могат да оспорят извършените от Асад престъпления. САЩ осъждат използването на химически оръжия от когото и да е, където и да е, по което и да е време. Използването на химическо оръжие от който и да е държавен или недържавен субект представлява недопустима заплаха за сигурността на всички държави и не може да се извършва безнаказано." - подчертава американската страна.

Всички отговорни нации трябва да бъдат солидарни срещу разполагането на химически оръжия и да отстояват като международното законодателство срещу употребата на такива оръжия. Трябва да сме готови да държим отговорен режима на Асад и всеки, както и всеки, който реши да използва тези ужасяващи оръжия." - се казва в заключение в документа.

ОЗХО: Сирийските ВВС са виновни за химически атаки

ОЗХО: Сирийските ВВС са виновни за химически атаки

Хюман Райтс Уоч иска наказателно преследване за отговорните