Страните членки на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) гласуваха с преобладаващо мнозинство за предприемане на действия по отношение на разследване, което открито обвинява Сирия за атаки с нервнопаралитичен газ за първи път. Това обявиха дипломати, цитирани от "Франс прес".

Докладът през април от нов разследващ екип на ОЗХО установи, че сирийските военновъздушни сили са използвали зарин и хлор в село Латаминах през март 2017 г.

Само Русия, Китай и Иран са гласували против решението на изпълнителния съвет на ОЗХО, органът на организацията, който взема решения, състоящ се от 41 от нейните 193 страни членки, обвиняващо Сирия в нарушаване на Конвенцията за химическите оръжия.

Русия и Китай бойкотираха среща на Съвета за сигурност за химическите оръжия на Сирия

Русия и Китай бойкотираха среща на Съвета за сигурност за химическите оръжия на Сирия

Подобен подход е недопустим за нас

Британският посланик Питър Уилсън написа в "Туитър", че страните са гласували за "предприемане на действия по доклада на разследващия екип ", като го нарече "гласуване с огромно мнозинство за прекратяване на използването на химически оръжия".

Предложението, внесено от Франция, призова Сирия да "коригира положението" и помоли ръководителя на ОЗХО да докладва отново по въпроса, уточни френският посланик Луи Васи в реч пред съвета тази седмица.

Докладът също така свързва положението с годишната среща на всички страни членки през ноември с "препоръки за мерки, които биха могли да бъдат предприети ... в случай на липса на поправяне".

Предложението беше прието с 29 гласа "за", три "против" и девет са се въздържали.

Русия в сблъсък със страни от Европа заради химическото оръжие в Сирия

Русия в сблъсък със страни от Европа заради химическото оръжие в Сирия

Русия брани съюзника си Сирия

Първият доклад на новия разследващ екип на ОЗХО установи, че два сирийски изтребителя са хвърлили бомби, съдържащи нервнопаралитичния газ зарин върху Латаминах, както и че хеликоптер е хвърлил върху селото варелна бомба, пълна с хлор.

Екипът беше създаден през 2018 г. под западния натиск, за да идентифицира извършителите на атаките. Преди това ОЗХО можеше само да каже дали са били извършени атаки, но не кой е отговорен.

Шефът на ОЗХО Фернандо Ариас каза по-рано тази седмица, че екипът разследва още инциденти в Сирия.

Дамаск и неговият поддръжник Москва отхвърлиха заключенията на разследването, като твърдяха, че нападенията с химическо оръжие са фалшифицирани и обвиниха западните сили в политизирането на ОЗХО, която спечели Нобеловата награда за мир през 2013 г.

Сирия продължава да отрича употребата на химическо оръжие и настоява, че е предала запасите си от химически оръжия съгласно споразумение от 2013 г., предизвикано от атака със зарин, при която бяха убити 1 400 души в предградие на Дамаск, а именно - Гута.

ОЗХО: Сирийските ВВС са виновни за химически атаки

ОЗХО: Сирийските ВВС са виновни за химически атаки

Хюман Райтс Уоч иска наказателно преследване за отговорните