Близкият съюзник на Сирия Русия се сблъска с европейски страни по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН във връзка с доклад на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), обвиняващи сирийските военновъздушни сили за поредица атаки със зарин и хлор през 2017 г. срещу град, контролиран от бунтовниците, информира "Асошиейтед прес".

Москва отхвърли обвиненията като "безпочвени", а европейците настояха за отговорност за действията на сирийското правителство.

Разследващ екип на ОЗХО посочи в доклад от 82 страници, публикуван на 8 април, че сирийските военновъздушни сили са хвърлили бомби, съдържащи или хлор, или зарин по болница и открити земеделски земи в централния град Латамнех, като са били ранени над 70 души и убити най-малко трима - хирург и двама други.

ООН се въздържа да обвини директно Русия за атаките срещу болници и училища в Сирия

ООН се въздържа да обвини директно Русия за атаките срещу болници и училища в Сирия

И си навлече много критики за това...

Сблъсъкът между Русия и европейските страни се случи по време ежемесечното заседание във връзка с химическите оръжия на Сирия, което беше закрито. Русия, Германия, Великобритания и Естония разпространиха изявленията на своите посланици.

Говорителят на ООН Стефан Духарич уточни, че ръководителят на ООН за разоръжаването Изуми Накамицу е информирал Съвета за сигурност, включително за констатациите в доклада на ОЗХО, и подчерта, че те са "много печални".

Духарич отбеляза, че Накамицу е повторил позицията на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, "че използването на химически оръжия от който и да е, където и да е, е нетърпимо и безнаказаността за използването им е също толкова неприемлива. Наложително е да се идентифицират и да се търси отговорност на всички, които са използвали химическо оръжие". Но Сирия не беше посочена изрично.

Разследващият екип е стигнал до заключението, че "има разумни основания" да се смята, че извършителите в Латамнех за употребата на зарин на 24 и 30 март и хлор на 25 март 2017 г., са били част от сирийските военновъздушни сили, изтъкна координаторът на ОЗХО.

Когато докладът беше публикуван, служител на сирийското външно министерство, цитиран от държавните медии, заяви, че "Сирия осъжда най-силно заявеното в доклада" и "категорично отрича, че е използвала токсични газове в град Латамнех или в който и да било друг сирийски град или село". 

Руският посланик в ООН Василий Небензя настоя пред Съвета за сигурност, че цялото химическо оръжие в Сирия било унищожено и обвини експертите от ОЗХО в "повтаряне на безпочвени обвинения" от някои неназовани страни, в "пристрастия" и подготвяне на доклад "без дори най-малки следи от надлежна проверка".

Сирийските власти многократно са отказвали да сътрудничат на разследването, се казва в доклада.

Разследването е включвало интервюта със свидетели, анализи на проби, взети от местата на нападенията, както и преглед на симптомите, докладвани от засегнатите и медицинския персонал, заедно с проучване на изображения, включително сателитни снимки.

Германският заместник-посланик в ООН Юрген Шулц каза пред Съвета за сигурност: "Отговорността е от съществено значение и безнаказаността за тези тежки престъпления не е вариант."

В отговор на Русия, без да я назовава, той каза: "Сега определено не е моментът да се повтарят стари и да се измислят нови, необосновани твърдения за подкопаване на легитимността на ОЗХО" или "професионализма, обективността, безпристрастността и независимостта" на техническите експерти.

Посланикът на Естония в ООН Свен Юргенсон подкрепи констатациите на доклада, осъди "използването на химическо оръжие от сирийския режим" и заяви, че "отговорните трябва да бъдат подведени под отговорност".

"Без отговорност зверствата ще продължат, ако не от сирийския режим, то от други, насърчени от способността да използват тези ужасяващи оръжия, за да удържат властта", изтъкна Юргенсон и допълни: "Ето защо призоваваме страните, които са част от Конвенцията за химическите оръжия и Съвета за сигурност, да действат решително и обединено, за да отговорят на констатациите на този доклад."

От своя страна заместник-посланикът на Великобритания в ООН Джонатан Алън отбеляза, че разследването на ОЗХО допълва доказателствата от две предишни разследвания под егидата на ООН, които са установили, че сирийското правителство е отговорно за използването на химическо оръжие срещу собствения си народ най-малко четири пъти.

Алън каза, че е взел под внимание изявлението на руския посланик, "но проблемът е, че не може просто да се твърди това, което човек иска да бъде истина, пред лицето на доказателства, които може да са са неудобно доказателство за противното".