Разследване на ООН се въздържа директно да нарече Русия извършител на нападения срещу болници и друга хуманитарна инфраструктура в контролираните от бунтовниците райони в Сирия, което беше посрещнато с разочарование от правозащитни организации, пише "Гардиън".

В резюме на вътрешен доклад от 185 страници, представено пред Съвета за сигурност на ООН в понеделник, се казва, че в пет от седемте разследвани казуса - сред тях четири медицински обекта, училище и детски център - "правителството на Сирия и/или нейните съюзници са извършили въздушен удар", но не посочва Русия изрично, която е най-важният военен и политически съюзник на сирийския президент Башар Асад.

Турция и Русия се договориха за Идлиб, започват съвместни патрули

Турция и Русия се договориха за Идлиб, започват съвместни патрули

Създават и точки за наблюдение на прекратяването на огъня

Координатите на всички места са били регистрирани като част от системата за деескалация на конфликтите на ООН и са били споделени с Москва и други воюващи страни с цел предотвратяване на нападения.

В тази връзка международната правозащитна организация Human Rights Watch (HRW) подчерта: "Отказът изрично да бъде посочена Русия като отговорна страна, която работи заедно със сирийското правителство ... е дълбоко разочароващ."

Ердоган плаши Сирия с мощен удар заради нарушаване на примирието в Идлиб

Ердоган плаши Сирия с мощен удар заради нарушаване на примирието в Идлиб

Турция се стремяла да превърне временното примирие в Идлиб в постоянно

Военни наблюдатели и здравната дирекция в северозападната сирийска провинция Идлиб, последната крепост, контролирана от бунтовниците в Сирия, твърдят, че поне 70 лечебни заведения са били ударени от бомбардировки, извършени от режима на Асад и Русия през последните 12 месеца. Миналата година "Ню Йорк таймс" публикува изчерпателно разследване, по-конкретно включващо записи на руски пилоти, които директно инкриминират Русия при нападения срещу болници в районите, контролирани от бунтовниците.

16 цивилни са убити при руска въздушна атака срещу бежански лагер в Идлиб

16 цивилни са убити при руска въздушна атака срещу бежански лагер в Идлиб

Сред жертвите има 5 жени и 2 деца...

Директорът на HRW Кенет Рот написа в "Туитър": "Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш даде прекалено ограничен мандат на разследващата група за нападенията срещу болници в Сирия, а разследването вече генерира витиеват доклад, само за да не обиди Русия, главният престъпник заедно със Сирия."

През юли миналата година Съветът за сигурност на ООН излезе с рядка официална дипломатическа петиция с искане Гутериш да започне разследване на въздушните удари срещу лечебни заведения.

Путин и Ердоган се разбраха за спиране на огъня в Идлиб след маратонски преговори
Обновена

Путин и Ердоган се разбраха за спиране на огъня в Идлиб след маратонски преговори

В полунощ трябва да влезе в сила примирие в Идлиб

Този ход вбеси Москва, която многократно използва международни форуми - като правото си на вето като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН - за да предпази Асад от международни действия. След намесата в сирийската война в подкрепа на режима през 2015 г. Русия многократно отрича, че собствената ѝ бойна авиация удря цивилни обекти.

Гутериш отдава малкия брой инциденти, разгледани в новия доклад, на отсъствието на служители на ООН на територията на Сирия и на отказа на разрешение за посещение на местата.

Комисията е разгледала бомбардировките, извършени между април и юли 2019 г. в Идлиб и околностите. Една болница е отпаднала от разследването, тъй като не отговаряла на критериите на разследването, а нападение срещу бежански лагер вероятно е извършено от ислямистка групировка, се посочва в доклада.

Сирия призова Запада да спре с лицемерието си за Идлиб

Сирия призова Запада да спре с лицемерието си за Идлиб

"Западните политици да осъдят турската агресия срещу Сирия"

Анкетната комисия беше създадена през септември и нейният доклад трябваше да бъде представен до края на 2019 г., но се забави.

Западните страни настояват от месеци да бъде публикувано резюме на доклада. Информации в медиите сочат, че руски дипломати оказват натиск върху кабинета на Гутериш да не го публикува.

Делегациите на Сирия и Русия в ООН засега не са коментирали констатациите на ООН.

Русия обвини терористите в опит за използването на химическо оръжие в Идлиб

Русия обвини терористите в опит за използването на химическо оръжие в Идлиб

Руснаците разполагали с "неопровержими доказателства" за това