Руски и турски военни експерти, следвайки резултатите от преговорите в Анкара, подписаха документ за процедурата за съвместно патрулиране в Идлиб. Това съобщи в петък министърът на националната отбрана на Турция Хулуси Акар, цитиран от ТАСС.

"Подготвеният документ е подписан от две страни. Той влезе в сила. Ще видим първото заявление на 15 март със старта за патрулиране на магистрала М-4 в Идлиб", коментира Акар, цитиран от "Сабах".

Според Акар предстоящият съвместен патрул на Русия и Турция "ще допринесе за установяването на постоянно прекратяване на огъня" в Идлиб.

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу направи изявление на 10 март, според което представители на Турция ще патрулират на север от магистрала М-4, а руснаците на юг от нея.

Турция възнамерява заедно с Русия да създаде координационни центрове за наблюдение на прекратяването на огъня, допълва Хулуси Акар, но не уточнява къде и кога ще се появят тези центрове.

Владимир Путин и Реджеп Ердоган на преговорите, проведени на 5 март в Москва, се договориха за примирие и редица други мерки, насочени към решаване на ситуацията в Идлиб. Постигнатите от тях споразумения предвиждат военните действия в този регион да се прекратят по цялата линия на контакт с влизането в сила на прекратяването на огъня на 6 март.

Москва и Анкара потвърдиха ангажимента си да запазят суверенитета на Сирия и се съгласиха да продължат борбата срещу тероризма.

Путин звъннал на Ердоган за Идлиб

Путин звъннал на Ердоган за Идлиб

Уговарят прекратяване на бойните действия в Сирия